* Titlul national in baschetul masculin a fost cucerit anul acesta de CSM CSU Oradea, care a dispus joi seara, pe teren propriu, in ultimul meci al finalei (al 5-lea) de BC Targu Mures cu scorul de 79-73 (20-15, 23-25, 15-15, 21-18). Ghinionistii de la Tg. Mures pierd, astfel, a 3-a finala in 4 editii, dupa cele din 2013 si 2015.

* Campionatul de fotbal al Angliei, cu toate cele 92 de cluburi profesioniste ale sale, bate toate recordurile posibile in materie de bani, reusind sa depaseasca in acest sezon o cifra de afaceri globala de 4 miliarde de lire sterline (5,2 miliarde euro), anunta raportul anual al cabinetului financiar Deloitte. Partea leului, evident, revine Premier League, cu 3,3 miliarde de lire sterline, producand peste 1,5 miliarde de lire sterline mai mult decat intreaga Bundesliga, cu toate diviziile sale. Iar o data cu intrarea in vigoare a contractului de drepturi TV de 5,14 miliarde lire sterline, dominatia engleza din acest punct de vedere se va accentua.

“Ritmul de crestere financiara a fotbalului englez in cursul ultimelor 2 decenii este pur si simplu stupefiant. La pauza celui de-al doilea meci televizat din Premier League in sezonul viitor, reteta numai din drepturile de televiziune va depasi intregul sezon al primei divizii de acum 25 de ani”, comenteaza Dan Jones, din divizia Sports Business, de la Deloitte.

“Pentru prima oara, Premier League este in frunte in 3 categorii, cele mai importante, in ce priveste veniturile din fotbal: comercial, meciul zilei si retransmisia. Iar aceasta a adus o profitabilitate substantiala. Prin intrarea in vigoare a noului contract TV 2016-2017, profiturile ar putea ajunge pana la 1 miliard de lire sterline”, adauga analistul.

In ce priveste profiturile, doar inca doua campionate profesioniste au produs profit – Bundesliga si La Liga spaniola (care a mai produs si rezultate), in timp ce cluburile italiene din Serie A, dimptriva, scadere de 133 milioane de euro si cel francez, Ligue 1, -33 milioane de euro. Franta este singura natiune din “big five” care nu a inregistrat o crestere a veniturilor in 2014-2015.

* Ramanem tot in domeniul financiar, dar de data aceasta despre banii promisi: campionii olimpici spanioli de la JO de la Rio de Janeiro vor fi recompensati cu cate 94.000 euro, iar pentru argint si bronz recompensele vor fi de 48.000, respectiv 30.000 euro.

Italienii pluseaza: medalia de aur la Rio valoreaza in Cizma 150.000 euro, cea de argint, la jumatate, adica 75.000 euro, in timp de bronzul va valora 50.000 euro.

Sportivii romani nu au nimic promis pana in prezent, COSR-ul avand discutii sterile cu ANAD, autoritate nationala romana platita de la bugetul statului roman, care a fost dotata cu banii statului roman, pentru a putea face analize de bun nivel si pentru a primi comenzi. De la AMA, pentru care, se pare, lucreaza acum, la schimb cu aceste comenzi, uitand ca fara banii acordati de MTS (un anume secretar de stat Nicolae Marasescu, daca doamna Vajaiala isi aminteste numele…) nu ar fi avut nicio sansa sa aiba asemenea detenta. Daca va fi nevoie voi mai veni cu amanunte…

* In probele de sosea la ciclism feminin, la JO de la Rio de Janeiro, Uniunea ciclista internationala a acordat 67 de locuri, dupa criterii de performanta care nu au putut fi indeplinite decat de 38 de tari. Plutonul feminin va fi cu totul subtire, iar daca tinem seama si de faptul ca singura infrastructura care s-ar putea sa nu fie gata la Jocuri este velodromul, ne dam seama de pozitia cu totul precara a forurilor cicliste in miscarea olimpica. Pacat…

* Si totusi, la nivel de competitii profesioniste ciclismul o duce bine mersi, joi disputandu-se prima etapa a Turului Luxemburgului, cu participare puternica, dovada victoria in ziua de debut a revenit unui rutier cunoscut, sprinterul german Andre Greipel, cronometrat pe 170,6 km in 4h13’03”. In clasamentul general, gratie bonificatiilor de timp de la sprinturile intermediare, lider este ocupat un reprezentant al gazdelor Jean-Pierre Drucker, urmat la 3 secunde de olandezul Maurits Lammertink.

* La doar cateva saptamani dupa ce a fost citat intr-un scandal de dopaj legat de sportivii rusi, dublul campion olimpic Aleksandr Zubkov a fost ales presedinte al Federatiei ruse de bob. Zubkov, de doua ori medaliat cu aur la Soci, acum 2 ani, a figurat la mijlocul lunii mai intr-un articol din New York Times, fiind indicat drept dopat, dar scapat de serviciile secrete, de fostul sef al laboratorului antidoping moscovit Grigori Rodcenkov. In varsta de 41 de ani, Zubkov a respins acuzatiile, si-a vazut de treaba si, iata, a fost ales.

De altfel, trebuie spus ca el se afla de aceeasi parte cu Federatia internationala de bob-sanie, care a anuntat ca nu tine seama de semnalarile legate de dopajul cu Meldonium, exonerandu-si sportivii acuzati de dopaj cu aceasta substanta, abia introdusa in codul AMA.