Asa e cand isi baga dracul coada si ii mai dau si oamenii o mana de ajutor, cu tragerea la sorti: o posibila finala (in cazul de fata, chiar reeditarea precedentului meci decisiv) se joaca inca din optimi, Italia eliminand luni dubla campioana europeana, Spania, cu 2-0, pe Stade de France, intr-un meci de toata frumusetea.

Este lucru stiut ca orice echipa la acest nivel are un ciclu, cam de o generatie, si chiar daca improspatezi, fatalmente, din mers, resorturi ascunse, relatii speciale dintre jucatori, o anume oboseala a succesului se instaleaza aproape pe nesimtite, singura deosebire fiind nivelul la care se desfasoara aceste fenomene greu de explicat.

Daca este vorba de un nivel precum cel la care a ajuns Spania, cu titlu european in 2008, titlu mondial 2010, din nou coroana europeana in 2012 (cu acel neverosimil 4-0 chiar cu Italia, la Kiev), panta descendenta, aproape inevitabila, a aparut acum 2 ani la Mondialul brazilian, cand Spania nu a trecut in faza a doua. Nici acum nu a stralucit, asa ca victoria Italiei, cu golurile marcate de Chellini (minutul 33) si Pelle (min. 90+1) a venit firesc.

Bucuria pe care ne-au facut-o cele doua echipe tine, insa, de calitatea umana a jucatorilor, care au jucat exemplar, inclusiv spaniolii in repriza a doua, desi condusi si dominati tactic de baietii lui Antonio Conte, un tactician desavarsit, ca orice italian. Spun ca ambele echipe binemeritau de la noi, pentru ca si Italia, cu titlul suprem din 2010, dar si cu finala continentala, cum aminteam, in 2012, si cu o medie de peste 30 de ani, poate fi in declin.

Mai multe vom putea afla sambata, cand (vorbeam de dracul care si-a bagat coada) italienii vor intalni Germania, pe o parte de tablou a acestui ciudat turneu final cu totul dezechilibrata fata de cea pe care se afla echipa tarii gazda, Franta. Oricum, un sfert de finala asteptat, desi dezechilibrul poate fi dat si de absentele din lotul italian, “ingalbenit” aproape in totalitate de arbitri mult prea zelosi, cum a fost acest turc Ceacir, altfel un fluieras de soi, sa nu-i facem proces de intentie, desi…