* Spaniolii nu au fost deloc incantati sa joace in tricourile de rezerva, albe, contra Italiei, in ceea ce ar fi putut fi, foarte bine, chiar finala competitiei. Din superstitie, pentru ca “La Roja” a avut numai deceptii jucand in alb, inclusiv la primul meci in acest echipament, in sferturile de finala ale Mondialului din 1994, cu… Italia, cand a fost eliminata, italienii ajungand in finala, pierduta la 11 m, va amintiti, a ratat “Codino”, Roberto Baggio.

Apoi, Spania in alb (culoarea Real Madrid, culmea!) a pierdut tot, cu Nigeria (2-3) la CM-1998, cu Portugalia (0-1) la Euro-2004 si cu Olanda (1-5!!) la ultima editie a Cupei Mondiale, din 2014. Ca sa nu mai vorbim ca si la infrangerea suferita acum, in Franta, in fata Croatiei, spaniolii erau tot in alb. Ma rog, “stropit” cu oarece rosu si galben, dar vorbim de nuanta dominanta. Alb, frate!

* Antoine Griezmann a stabilit un mic record de eficienta la acest Euro, cele 2 goluri ale sale in urma carora Franta a invins cu 2-1 Irlanda in optimi fiind inscrise intr-un interval de numai 225 secunde, potrivit calculelor facute de firma de statistica Opta. Evident, este vorba de dubla cea mai rapida, intr-un turneu final cu atat de putine goluri. Noroc cu Germania si Belgia aseara, care au inscris 7 goluri aseara, in fata Slovaciei si, respectiv, Ungariei.

* Cam ciudata optica acordarii cotelor de bilete pe tari la acest Euro. Dupa ce francezii au acordat doar 4.500 bilete pentru irlandezi la meciul cu echipa lor, duminica, mergand, probabil, pe sistemul “echipelor oaspete”, cu 10 la suta din capacitatea stadionului (ceea ce nu este cazul, Franta fiind, ca echipa, egala tuturor celorlalte au asa ar fi trebuit sa fie), a venit randul Islandei sa sesizeze o asemenea discriminare.

O spune chiar vedeta lor, Gylfi Sugurdsson: “Am fi putut avea mai multe bilete pentru suporterii islandezi, UEFA ar fi putut gasi alte solutii pentru redistribuirea biletelor pentru optimi si sferturi”. Intr-adevar, la meciul cu Anglia, islandezii nu au avut repartizate decat intre 3.000 si 3.500 de bilete, Allianz Riviera din Nisa putand primi 35.000 spectatori. Acelasi sistem cu 10 la suta? Acum care ar mai putea fi explicatia, Anglia nefiind, oricum ai lua-o gazda, chiar daca la Nisa se afla celebra “Promenade des Anglais”!

* Ilustratia acestui grupaj reprezinta situatia la zi a clasamentului Gheata de Aur, trofeu acordat de Adidas celui mai bun marcator, care, iata, are drept criteriu de departajare si assist’-ul, pasa de gol. Oricum, totul este foarte echilibrat si evident avantajati sunt jucatorii echipelor care vor merge cel mai departe in competitie. Cum ar fi Griezmann, de pilda, dupa dubla de aseara.