1. Programul Impreuna suntem fotbal si 2. Programul Transforma ulita in stadion, iata salvarea fotbalului romanesc, reforma profunda prezentata de Razvan Burleanu, dintr-o intamplare nefericita presedintele Federatiei romane de fotbal, forul care a creat si girat ciuca batailor la Euro-2016 de fotbal.

In atentia psihiatrilor: obsesia “sa ne uitam in oglinda” si sitagma repetata de vreo 20 de ori “cu asupra de masura” pot constitui repere foarte potrivite pentru o analiza profunda a problemelor acestui personaj, dubios de-a dreptul, al carui discurs de o jumatate de ora la inceputul conferintei de presa de luni a fost cel mai “halucinant” (ca sa folosesc o alta obsesie a persoanei in chestiune, desi fortez limba romana putin, ca si el de altfel) amalgam de delatiuni, lipsa de responsabilitate, gargara corporatista rasuflata si privitul buricului cu o obstinatie maladiva.

Apoi remarc alte doua cuvinte care par sa bantuie mintea omului nostru: desertul, anume cel in care se afla fotbalul romanesc in ultimii 20 de ani, si mlastina, in care l-au coborat oamenii de fotbal, cu ghilimelele alea facute din deste, ca si cum s-ar scarpina in cap de la distanta, stiti gestul, precum si Mineriada la care a fost supusa “administratia” fotbalului romanesc, adica federatia.

De aceea, este nevoie, ‘noasa’, de masuri concrete. Primele sunt lipsa oricarei masuri, in afara minunatelor programe pe care le-am citat in primele randuri. Adica nu ni s-a spus cine va fi selectioner, care vor veni mai pe la mijlocul lunii iulie (intr-o sedinta a Comitetului Executiv), masuri luate desi pur si simplu noua conducere a FRF nu are statut, de 2 ani acesta nefiind aprobat in justitie. Debutul preliminariilor CM este pe 2 septembrie

In privinta statului “de la 2014”, anul Intemeierii, va dati seama ce bazaconii sunt acolo, daca o instanta nu poate pur si simplu da drumul “constitutiei fotbalulului”, astfel ca acesta functioneaza dupa cel care ne-a dus “in desert si mocirla”.

Am mai aflat ca micul dictator, construit din cartoanele unor diplome, inclusiv de doctorat, luat la 26 ani, la o varsta mai juna decat Nicolae Iorga, si, de aceea convins ca “Sunt bine pregatit si ma pot prezenta in orice alta functie”, vrea sa conduca si presa (o avea si motiv, prea au fost 80 la suta din intrebari de tot malaete la conferinta de presa), atacand cu tirajul mic al unui cotidian care nu-l sanctifica si criticand alte media ca aduc in studiouri persoanele care nu-i convin lui, Burlanului, pardon Burleanului.

In afara de asta, la Euro-2016 nu a fost vorba de lipsa de dorinta, ci de neputinta, facandu-i una cu pamantul pe fotbalisti, despre care a aflat si el acum, coborat din apartamentul de 1000 de euro pe noapte in care a stat la cantonamentul francez al nationalei, ca nu prea joaca la echipele de club.

E greu sa descrii toata aceasta ciulama de ciuperci otravite (toata lumea fura, doctorul Popescu nu trata oamenii gratis, de pilda, el, Burleanu, e comunist cu fata umana, ca a facut Stefan Gheorghiu, aici inteleg), toata aceasta smecherie ieftina, gen “nu am incasat inca primele, informatia e falsa”, desi intrebarea era daca vor dona primele “centrelor de excelenta”, o alta bazaconie, modelul exista, Academia Hagi, concret, nu vrajeala obosita.

De fapt, ascunde un lucru stiut: baietii vor umfla 650.000 de euro cand trimite UEFA banii, adica dupa Euro. Banii cu care faci 2-3 Academii, gen “Luceafarul”, ca nu inventeaza fiecare neavenit mersul pe jos.

Asa ca voi pune punct, deocamdata, momentul de o ticalosie monumentala va fi intors pe toate partile de toata lumea, sunt sigur, cu singura propunere concreta, si evident, “constructiva” a conducerii FRF:

Insolventa cluburilor va duce la masuri clare, imediate, in trepte: 1. echipele in insolventa nu vor fi primite in Cupa Romaniei; 2. echipele in insolventa nu vor avea dreptul sa joace in play-off (adica asa-numitul sezon regulat se disputa cam degeaba, decizia e in justitie, nu pe teren); 3. depunctarea si, apoi, retrogradarea in ligile 3 sau 4 a cluburilor in aceasta situatie.

Adica pe o situatie prin definitie vremelnica (insolventa nu este faliment, toate diplomele nu l-au ajutat pe ipochimen sa afle chestia asta) va fi folosita pentru un scop nobil: desfiintarea fotbalului romanesc. Sa ne traiasca, pardon, conducatorii!