La Gazzetta dello Sport a gasit, ca sa zic asa, izvorul inspiratiei fotbalistilor islandezi pentru realizarea celei mai mari bombe de pana acum a turneului, un film, “In centrul volcanului”, Alessandro Grandesso gasind similitudini uluitoare intre pelicula regizorului Saevar Gudmundsson si thrilerul de luni seara, Islanda-Anglia 2-1.

Intr-adevar, ceea ce au facut fotbalistii islandezi a parut, prima oara, o fictiune, un film nascut de imaginatia si dorinta umana spre surpriza, prezenta in subconstientul fiecaruia si jalonat de-a lungul vremii de lupte David-Goliat. Si totusi, povestea a fost chiar subiectul unui film, dedicat drumului de neoprit spre Euro-2016, un documentar care relateaza cum s-a nascut echipa-revelatie a turneului.

Probabil, acum Saevar Gudmundsson are materie din belsug pentru un “remake”. Tanarul regizor islandez a avut inca in urma cu 2 ani ideea exceptionala, o inspiratie de geniu sa urmeze nationala cea mai neasteptata, timp de 2 ani, cat au durat preliminariile. Premonitoriu a fost si titlul “In centrul vulcanului”, vulcan care a explodat luni seara la Nisa, in optimile de finala, trimitand Anglia acasa.

“Un vulcan, explica regizorul pentru un site de actualitate fotbalistica, se activeaza pe nesimtite, iar explozia devine intotdeauna mai puternica. Revarsarea (de lava) a inceput sa fie simtita cand au aparut primele semne ale posibilei calificari pentru Mondiale”, cu ani in urma. Asa s-a nascut ideea de a insoti tot timpul, din interior viata unei echipe compuse din jucatori care evolueaza toti in afara insulei lor, dar care alcatuiesc un grup unit, armonios, compact si care, dupa ce a dat afara Olanda, batand-o de doua ori in faza preliminariilor, si-a castigat dreptul de a figura printre primele 8 din Europa. Sustinuta de un popor intreg”.

Ca o paranteza de stricta actualitate: tocmai ce a postat pe Twitter englezul Gary Lineker o similitudine involuntara cu subiectul nostru, luand peste picior jucatorii englezi: “Ne-a batut o tara care are mai multi vulcani decat fotbalisti”.

In fine, vorbeam de sustinerea tuturor islandezilor. Pai lucrurile stau chiar asa, televiziunea de la Reykjavik inregistrand un share inimaginabil: 99,8 % la meciurile de la Euro-2016, inclusiv la cel cu Ungaria, multi recunoscand ca au vazut si documentarul, care a putut fi realizat gratie disponibilitatii staff-ului federal si tehnic, dar si portarului (exceptional) Halldorson, care are o formatie profesionala de regizor! El si-a facut studiile in lungile pauze cauzate de cele nu mai putin de 5 fracturi la umar!

Titularul postului dintre buturi a fos ajutorul autorului filmului, care transforma in eroi baietii care au facut istorie in aceasta performant. Intre ei, inevitabilul Gudjohnsen, 37 de ani, fost campion al Angliei, cu Chelsea si al Spaniei cu Barcelona, cu care a castigat si Liga campionilor: “As fi vrut sa fiu in echipa aceasta acum 10 ani, cand eram de neoprit”. Acum este rezerva, dar isi aminteste cum a inceput epoca nationalei, povestind-o in flim, dupa o filosofie simpla: “Natura fotbalului este ca daca esti bine organizat, ai intotdeauna o posibilitate de a invinge”. Franta este avertizata!