Lucrurile incep sa o ia de-a dreptul razna in ciclismul din Romania (ca romanesc, veti vedea, nu prea mai am cum sa-i spun), iar aproape tot ceea ce se intampla public pare sa fie o promovare nationalista periculoasa.

Iata, la prezentarea echipei Tusnad Cycling Team la Turul Tinutului Secuiesc (multi amici pe FB nu credeau ca exista o asemenea competitie), componentii s-au prezentat impracati ca la o opereta de prost gust, in costume secuiesti. Desi invitata, dar evident la deruta, echipa nationala a Romaniei a fost batjocorita, campionul national, Marius Petrache, postand ca a fost sa-si ia cei 14 euro pe care ii castigase la un sprint, dar nu i s-a dat nimic, pentru ca “a venit prea tarziu!”

Iata ce scrie chiar Marius Petrache despre patanie, dar si despre faptul ca nationala Romaniei nu va mai fi invitata la cursa care, iata, devine cu circuit inchis:

“Am aflat ca pentru locul 3 în clasamentul general pe puncte din 2016 Cycling Tour of Szekerland( turul secuiesc), trebuia sa primesc extraordinara suma de 14 euro dar nu-i voi primi pt ca nu am fost prezent la premiere
Și pt ca nici Andrei Nechita și nici Emil Dima nu au fost la premiere, anul viitor nu vor mai invita lotul României
Hai ca e bine asa, hai România!”

Recent, chiar sambata aceasta, pe retelele de socializare cel care se pretinde in continuare, fara drept legal, presedinte al Federatiei romane de ciclism (inclusiv in strainatate, iar de la noi nu exista nicio reactie, cum de ne-am molesit in asemenea hal intr-un sport atat de barbatesc?), Eduard Carol Novak, a postat urmatoarele, pe care le las fara nicio modificare, ca sa nu fiu acuzat de ceva, de vreo manipulare (desi poza pe care o vedeti, de pilda, nu am facut-o eu, a circuilat pe FB. Asadar, iata:

“Chiar daca sunt foarte concentrat pe Jocurile Paralimpice nu pot sa ma rup de ce se intampla in ciclismul din Romania. Toata lupta cu sistemul corupt al sportului romanesc din 3 ani a meritat. Federatia Romana de Ciclism a facut un mare pas spre dezvoltare in 2013 cand concursurile au inceput sa se adreseze copiilor inca de la 5 ani, nu doar la 14 ani cum era in trecut. Care sport de anduranta poate incepe la acea varsta inaintata?! As dori sa felicit sincer toate cluburile din tara care se implica in dezvoltarea ciclismului pentru copii si organizeaza competitii de profil pentru aceste categorii de varsta. Campionatul National de la Turda pentru 5-14 ani este o dovada ca suntem pe drumul cel bun.
Campionatele Nationale de Sosea pentru copii (5-14 ani) de la Turda. Azi a avut loc proba de fond, iar sportivii nostri au dominat topurile! Felicitari copiiilor si parintilor pentru implicarea in fenomen!
Ferencz Ábel loc. I. categoria D2
Ferencz Dorottya loc. I categoria C
László Kamilla loc. I categoria A
Novák Edmond loc. I categoria C
Iacob-Csiszér David loc IV. categoria B
Csutak Roland loc VIII. categoria A
Szekeres Árpád loc. I. categoria”

Apropo de pregatirea pentru Jocurile Paralimpice, pentru acestea Romania are la ciclism 2 locuri, unul l-a luat Novak, iar pe celalalt il cheama Attila Olah, amandoi pe velodrom, desi punctele au fost obtinute si de Theo Matican, la sosea… Da, dar Matican nu e nume din familia celor care se vad mai sus, nu?

Si totusi, in Romania ciclismul este un sport practicat exclusiv de minoritatea maghiara? Uitat-va la “campionii nationali” de mai sus, nu va frapeaza? Iar pretinsul presedinte al Federatiei ROMANE de ciclism organizeaza doar competitii in zona aceasta?

Cat priveste nesimtirea cu poza de mai sus, ca sa va dati seama de absurdul situatiei este ca si cand nou creata echipa de ciclism din Bahrein, in frunte cu Alberto Contador, s-ar prezenta inainta startului dintr-o cursa imbracata in galabii, cu toata costumatia specific araba! Nu se frizeaza absurdul?

Nu stiu, zau, ce se urmareste cu chestiile astea, ce se vrea demonstrat, dar nu credeti, stimati iubitori ai ciclismului din Romania, ai sportului in general ca ar fi timpul sa vedem ca lumea despre ce este vorba?