De 2-3 saptamani, la emisiunile de fotbal ale televiziunilor specializate (imi vine sa spun arondate) la fotbalul de la Steaua nu se vorbeste nimic mai mult decat despre transferurile facute de Gigi Becali, iar in ultimele zile parca suntem la targul de vite dintr-o comuna de crescatori de animale.

Dincolo de faptul ca se amesteca preturi, venituri, bonusuri viitoare, legate de obiective, o zeama lunga fara sfarsit, impresia de vanzare de sclavi este cat se poate de izbitoare. Dar parca mai mult decat oricand!

Iata, ni se spune ca Nicolae Stanciu a batut toate recordurile romanesti, belgiene si cine mai stie ce in materie de suma de transfer, ca s-ar fi dat pe el 10 milioane de euro, dupa care, nuanteaza cineva, de fapt este vorba de vreo 7 milioane, restul bonusuri, si anume daca Anderlecht, cumparatorul, ia titlul. Ca sa nu mai spun ca insusi el, Gigi Becali, se scapa cu 9,8 milioane…

Mai nou, portarul Valentin Cojocaru este anuntat de Gigi Becali (in celebra fotografie ilustrativa fata de modul in care trateaza el lucrurile de pret, reparand o masina de lux cu un levier…) ca vandut la echipa italiana Crotone, pe 1 milion de euro, dupa care, hop, sare cineva cu precizarea ca e vorba de 250.000 de euro “acum”, si inca 750.000 euro daca raman in Serie A.

Pe tunisianul Hamroun ba dau niste arabi 3 milioane de dolari, dar l-ar da alde Gigi si cu 1 milion plus un jucator pe care nici macar nu stie cum il cheama prin Europa. Inainte de inscrierea in grupele Europa League, adica inainta comunicarii listei, sunt adusi cu turma portarul Stancioiu, niste mijlocasi de la echipa din comuna suburbana Voluntari, numiti Wifried Moke, si de la CFR Cluj, pe numele lui Jakolis, o ciulama mai mult zeama, din care a disparut ingredientul principal: fotbalul.

Chiar: unde e fotbalul in toate chestia asta?

In tot acest timp uitam un lucru foarte important: totul pare o diminuare constanta a patrimoniului echipei de fotbal, care, in fapt, dupa toate regulile, este o franciza (va voi da definitia, ca sa vedeti ca se potriveste manusa), iar vanzoleala de vanzari-cumparari pare o stoarcere a valorii lotului in perspectiva unei obligativitati din partea “finantatorului” de a da cei vreo 30 milioane de euro clubului sportiv, de unde a plecat cu marca si culorile si capitalul de inceput.

Iata insa ce inseamna, explicit, franciza, pentru a vedea ca in situatia unei judecati CSA Steaua Bucuresti are sanse importante de castig: “Franciza este operațiunea care imbracă forma unui contract prin care o persoană numita francizor ii acorda unei alte persoane, numita beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala, in scopul de productie sau de comercializare a anumitor tipuri de produse si/sau de servicii. Obtinerea unei francize implica plata unei taxe de intrare în sistem precum si a unor redevente anuale, de regula sub forma unui procent din cifra de afaceri.”

Asadar, un contract juridic de drept privat pe care functioneaza multe in lumea asta, civilizata, iar in SUA marile sporturi profesioniste sunt practic in totalitate francize. Iar disperarea, pur si simplu, cu care sunt vanturati jucatorii la fiecare inceput-mijloc-sfarsit de sezon mi se pare ca tocmai de acest lucru este determinat: precizarea existentei francizei, prin care si cel care a beneficiat din plin de marca Steaua (pentru ca in primul rand se vorbeste de Steaua castigatoare a Cupei Campionilor europeni, finalista, campioana de zeci de ori, 80 la suta din aceste lucruri intamplandu-se inainte de preluarea de catre Gigi Becali!) si care trebuie sa plateasca, macar cat pentru a putea mentine in functiune o arena si un centru de copii si juniori!

Pentru ca sa scoti dintr-un organism partea care produce, pentru a imbogati un personaj sau altul, dupa care restul sa trimiti la intins mana (crede cineva ca spada fete, campioana olimpica, poate produce bani?) este un mod direct de a ne fura caciula. Iar pentru ca vorbim de imbogatirea altora, ma gandesc ca nici comisioanele luate de la aceste vanzari-cumparari de fotbalisti de impresarul, nimeni alta decat sotia antrenorului, nu sunt chiar de colea! Cred ca ar functiona bine cateva sectii de performanta, nu?