* Un rezultat de la Jocurile Paralimpice, anume din concursul de atletism, ne confirma indoiala ca anumite categorii de la aceasta competitie sunt prea ingaduitoare, de vreme ce concureaza la ea si sportivi care sunt prezenti si in concursurile pentru sportivi valizi, dar si, iata, pentru ca mai mult decat atat, unii obtin rezultate, cifric vorbind, mai bune decat chiar la Jocurile Olimpice de acum o luna, tot de la Rio de Janeiro.

Dovada a fost facuta de alergatorul algerian Abdellatif Baka, castigator al probei de 1.500 m la Jocurile Paralimpice, la categoria T13 (adica pentru oamenii cu deficiente usoare de vedere), care a realizat un timp mai bun decat cel al americanului Matthew Centrowitz, medaliat cu aur la JO din august. Baka a parcurs distanta in 3’48″29/100, in timp ce Matthew Centrowicz s-a impus la JO in 3’50”.

Iar ca lucrurile sa devina si mai ciudate, toti sportivii considerati paralimpici si clasati pe primele 4 locuri acum, cu Abdellatif Baka in frunte, au avut performante cifrice mai bune: etiopianul Tamiru Demisse – 3’48″49/100, kenyanul Henry Kirwa – 3’49″59/100 si Fouad Baka – 3’49″84/100. Cu aceste lucruri, orice am spune, cam stranii, ideea generoasa a acestor Jocuri Paralimpice este pusa sub semnul intrebarii, in detrimentul adevaratilor eroi! Avem si noi un exemplu, notoriu, chiar in delegatia noastra…

* Belgianul Greg Van Avermaet si Peter Sagan domina Marile Premii de ciclism de toamna din Canada, dupa ce campionul mondial en-titre slovac a castigat la Quebec acum 2 zile, chiar in fata campionului olimpic de la Rio, Van Avermaet landu-si revansa duminica, la Montreal, unde s-a impus la sprint, pe circuitul desfasurat pe pantele de pe Mont Royal, in fata… lui Peter Sagan, al treilea fiind italianul Diego Ulissi.

Ambele curse canadiene sunt inscrise in circuitul World Tour, prilejuindu-i lui Peter Sagan consolidarea posturii de lider in clasamentul UCI. Simultan se ridica o intrebare: un castigator de mare tur are mai putine sanse de a fi lider mondial fata de un alergator de clasice si bun sprinter? Sigur, da, dar probabil asa au gandit cei de la Uniunea ciclista internationala, in dorinta de a atrage in cat mai multi rutieri valorosi in alte curse decat marile tururi, care isi au “clientela” lor aleasa la discrietie, chiar fac selectie prin invitatii… O fi bine, dar titlul de nr. 1 mondial in aceste conditii isi mai pierde din stralucire.

* Nairo Quintana si Movistar nu au stat mult pe ganduri dupa victoria finala a columbianului in Turul ciclist al Spaniei, consfintita duminica, semnand chiar luni o prelungire a contractului pana in 2019. De altfel, Movistar este, din 2012, singura echipa la care a activat Nairo Quintana in Europa, dupa debutul acasa, intr-o trupa din localitatea natala, Boyacá es para Vivirla, pe cand avea 17 ani, si 2 ani la Cafe de Colombia – Colombia es pasion. Acum, Nairo are 26 de ani, varsta excelenta pentru un nou inceput…

* Federatia internationala de fotbal i-a permis fostului presedinte al UEFA, Michel Platini (suspendat, altfel, 4 ani din orice activitate legata de fotbal) prezenta la Congresul forului european de la Atena, de miercuri, unde i se v alege succesorul. Candidati pentru aceasta functie au ramas slovenul Aleksander Ceferin (48 de ani) si olandezul Michael van Praag, ambii presedinti ai federatiilor din tarile lor si membri ai Comitetului Executiv al UEFA.

In ce priveste sprijinul pentru cei doi, acesta este impartit, ca de obicei, in Nord (pentru batav) si Sud, pentru balcanic, de data aceasta putand decide noii membri, de vreme ce UEFA a ajuns la incredibilul numar de 55 de membri!

* Cum fac, cum nu fac englezii astia, nu mai castiga trofee de au uitat si ei, dar raman de departe in frunte in ce priveste fotbalul ca afacere, Manchester United raportand o cifra de afaceri pe ultimul exercitiu financiar de 515,3 milioane de lire sterline (608,9 milioane de dolari), cu un profit record de 68,9 milioane de lire sterline, marja record, exceptionala, chiar incredibila, de peste 8 la suta!

Avansul se datoreaza cresterii puternice a veniturilor din televiziune (140,4 milioane de lire sterline, inclusiv din Liga campionilor, unde bonusurile sunt date pe audienta, nu pe performanta pur si simplu), dar si noului partener Adidas pentru produsele derivate. Iar audientele televizate si mai ales produsele derivate se datoreaza, desi pare paradoxal, mult faptului ca atmosfera de pe Old Trafford aduce la orice meci a mare sarbatoare. Cu tribune goale (nu mai vorbesc ca parca scapate de la bombardament), cu 3 ragusiti in tribune, ca pe la noi, chiar ca nici la televizor nu-ti vine sa te uiti, nu vezi saracia acasa, o mai “admiri” si pe sticla?