* Alaturi de tricoul arc-en-ciel de campion mondial pe sosea, slovacul Peter Sagan isi va aseza de duminica in colectie si pe cel instelat, pentru primul campion european al probei de fond, pe care l-a castigat la Plumelec, in Franta, unde Romania a lipsit absolut nepermis, criminal as spune pentru existenta vreunui viitor al acestei discipline in tara noastra.

Au fost admise toate tarile, pentru ca nu exista cota, fiind vorba si de juniori, si de ciclism feminin, dar noi ne dam presedinte de federatie romana (pe fals, voi reveni) si ne plimbam familiile pe la Rio de Janeiro sa vada mai nimic, ca in Franta au mai fost…

In fine, revenind la lucruri serioase si senine, nu la mizerii, Peter Sagan i-a invins la sprint, fara probleme, cu o siguranta la care a ajuns la 26 de ani, lucru exceptional, pe francezul Julian Alaphilippe si pe spaniolul Daniel Moreno (foto), dupa 232,9 km de cursa, pe care i-a strabatut in 5h34’23”.

* Apropo de ciclism si Jocurile Paralimpice, ultima zi a competitiei de la Rio de Janeiro a fost indoliata de moartea unui rutier iranian, Bahman Golbanerzhan, decedat sambata din cauza unei cazaturi in cursa. In varsta de 48 de ani (e clar ca si-a cam fortat limitele, iar eu aflu din comentariile unor cititori ai blogului ca aproape intregul nostru lot de la Paralimpice are in jur de 40 de ani si peste…), iranianul a decedat in drum spre spital, dupa un atac de cord.

* Raman inca putin la acest subiect si consemnez ceea ce mi-au atras atentia specialistii atestati in clasificarea sportivilor pentru diferitele categorii paralimpice: pe site-ul oficial al fantomaticului Comitet National Paralimpic din Romania, condus, din motive care imi scapa, de o britanica, exista un regulament complet gresit, care demonstreaza ca oamenii de acolo nu au habar despre domeniul de care se ocupa.

Totul devine straniu in aceasta combinatie, chiar si aici incercam dubiosenii? De pilda, ca sa nu insist, desi elemente absolut inacceptabile sunt cu duiumul, aflu ca gravitatea in ce priveste categoriile de handicap sunt fix invers pe site-ul asa-zisului CNPR, adica in timp ce in regulamentul international 1 este, la afectiunea respectiva, cea mai grava afectiune, iar 5 cea mai putin grava, la noi este taman invers.

Chiar, cine se ocupa de lucrurile astea, de unde banii, cum sunt cheltuiti, cine este aceasta doamna si cine o tine in acest post? Poate voi afla. Si apropo, ii rog pe inconstientii care imi “ureaza” sa am si eu handicap ca sa vad cum e sa-si pastreze ticalosiile pentru ei! Vorbesc, ii asigur, in (prea) deplina cunostinta de cauza…

* Finala Cupei Davis de anul acesta se va disputa intre Argentina si Croatia, ceea ce se poate spune ca este o mare surpriza, intrucat Argentina a eliminat, cu Del Potro si Leonardo Mayer, Marea Britanie, detinatoarea trofeului, avandu-l racheta nr. 1 pe Andy Murray, iar semifinala s-a disputat fix la Glasgow, in Scotia natala, iar Croatia a dispus cu 3-1 de Franta, adica, s-ar spune, inainte de limita, desi echipa franceza parea alcatuita din jucatori in mare forma.

* Dupa ce a fost lasat cu ochii in soare de CIO si AMA, care nu i-au urmat exemplul excluzand Rusia de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si au lasat federatia mondiala a atletismului in ofsaid, creand o brambureala fara margini in miscarea olimpica, presedintele IAAF, Sir Sebastian Coe trimite si el un croseu devastator, criticand, civilizat, dar clar, sistemul autorizatiilor de uzaj cu scop terapeutic (AUT), mult invocate in ultima vreme, dupa atacul hackerilor rusi la bancile de date ale agentiei antidoping.

“Cred ca sistemul AUT este un sistem bun”, a inceput, tactic, Coe la BBC Radio 5 Live. “Dar trebuie sa fim siguri ca sistemul nu este deturnat? Da, bineinteles, exista posibilitati pentru asta, dar nu cred ca este cazul asa, in general. Publicul poate avea el incredere? Cred ca da, dar aceasta necesita o vigilenta permanenta”, a mai spus lordul britanic, recunoscand “zonele gri” din trecut.

Dupa care a precizat ca IAAF s-a indreptat spre “tratamente alternative, care nu utilizeaza substante interzise”, inainte de a aviza AUT.

Se pare ca si celalalt mare sport olimpic, natatia, a gandit la fel, vezi urmele de ventuze, ca pe vremea bunicii, de pe spatele unor mari sportivi la Rio, inclusiv marele Michael Phelps. Alte discipline dau, se pare, scutiri medicale cu gramada, pentru te miri ce! Nu s-a dat si pentru “deficit de atentie”? Pai daca ai deficit de atentie la gimnastica, iti cam rupi gatul, te apuci de altceva in viata, zau asa, ca tot s-a vorbit de cazul americancei Simone Biles.