* Irina Begu si-a onorat calitatea de principala favorita a turneului WTA de la Seul, pe care l-a si castigat, anul trecut, trecand fara probleme, in doar 1 ora si 12 minute, de reprezentanta gazdelor, Su Jeong Jang, cu 6-2, 6-1, iar in optimi va juca impotriva jucatoarei din Slovacia Jana Cepelova (102 mondial).

Si Monica Niculescu, mai expeditiva decat o stim, cu jocul ei elaborat, cu baloane cu efect, care lungesc schimburile, si-a depasit, in jos, norma de prezenta pe teren (de obicei, cam 2 ore in medie), in numai fix o ora eliminand-o pe japoneza Eri Hozumi, cu 6-3, 6-0. Astfel, la acest turneu, unde avem 3 domnisoare, toate 3 sunt in turul secund, dupa ce si Patricia Tig obtinuse calificarea inca de luni dupa un 2-6, 7-5, 6-4 in fata neozeelandezei Marina Erakovic.

* La actuala editie a Maratonului Bucuresti, numit, cum se obisnuieste la toate casele mari, dupa numele sponsorului, Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, vor fi prezenti peste 13.000 de participanti, cursa fiind programata pe 8 octombrie, dupa cum a precizat Valeria Racila Van Groningen, presedinta Asociatiei Bucharest Running Club, fosta campioana olimpica de canotaj fiind nu numai o mare sportiva, ci si sotia managerului general pentru Romania al Raiffeisen Bank, Steven.

Chiar aceasta apropiere arata marea pasiune pentru sport si pentru Romania a ambilor (bancherul olandez sta cam de 18 ani in tara noastra, iar de 16 conduce una dintre cele mai puternice banci de la noi), pentru ca, hai sa vorbim omeneste, Valeria si-a folosit postura privilegiata pentru a solicita un sprijin pentru un lucru cat se poate de nobil, extrem de greu de facut, pe care il organizeaza de vreun deceniu! Pe de alta parte, si domnul Van Groningen isi demonstreaza solicitudinea fata de lucrurile cu adevarat importante, fiind, de altfel, si prin alura, prin forma deosebita, un mare iubitor de sport.

* Acestea fiind spuse (la care as adauga ca prima editie a Maratonului Bucuresti, din 1992, a fost initiat de sectia sport a ziarului Tineretul liber, cu seful in frunte, regretatul Vasile Cabulea, ajutat, din redactie, de Florin Firica, foarte tanarul pe atunci, proaspat coleg, Bogdan Comaroni si, cu voia dvs, ultimul pe lista, Lucian Oprea, evident sprijiniti la greu de Federatia de atletism, de un alt mare disparut, Nicolae Marasescu), mi s-au parut extrem de interesante cateva fraze ale doamnei Racila-Van Groningen, dintr-o declaratie acordata astazi Agerpres.

“Speram ca autoritatile sa ne inteleaga si sa putem ajunge si pe Bulevardul Kiseleff, pentru ca strainii sa poata admira si cladirile foarte frumoase din zona. Am invitat anul acesta presedintii de AIMS si IAAF pentru ca in 2017 am dori sa primim clasificarea “bronze level”, iar pentru acest lucru trebuie sa indeplinim niste criterii.” Inteleg ca sunt probleme cu primaria generala! Nu cred ca se poate face vreo greseala, dupa atata munca si cu atat prestigiu aruncat la cos! Plus atatea nume mari ale sportului nostru care sprijina marele eveniment (foto spune multe, nu?)

* Pe de alta parte, fosta campioana olimpica este si membra a COSR si are, evident, deja pareri formate despre alegerile din 15 noiembrie. Iata o sugestie, cred: “Nu stiu sigur cine e pe lista candidatilor la COSR. Cred ca Gabi Szabo e pe lista, dar nu stiu sigur. Vom afla în noiembrie. Eu sunt membru al COSR si am drept de vot. Oricum, oricine va veni nu va avea o munca usoara. O sa fie foarte greu, trebuie restructurat tot sportul romanesc pentru a ajunge din nou la rezultatele din trecut”.

* Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist din Europa al anului a revenit din nou in proprietatea exclusiva a fondatorului celebrului trofeu, inca de acum 6 decenii, France-Football, astfel ca la desemnarea castigatorului nu vor mai participa selectionerii nationali si capitanii reprezentativelor europene, ci exclusiv un juriu de ziaristi! De altfel, prestigiul ii era dat de sigla saptamanalului parizian, de faptul ca intrai intr-un palmares fabulos, muncit atata amar de ani, si nu de organismele internationale ale fotbalului (FIFA, in speta), si asa cam sifonate, daca nu chiar compromise in ultimii ani.

In plus, rezultatul votului va fi cunoscut si mai devreme, inainte de sfarsitul anului calendaristic. Sub egida forului mondial, anuntul era facut prin ianuarie. Alte schimbari de procedura: vor fi desemnati 30 de jucatori dintre care sa se aleaga cel mai bun si se va renunta la chestia intermediara, cu desemnarea, la un moment dat, a primilor 3 asa-zisi finalisti!

* La Ploiesti este prapad in sport: dupa ce luni a fost anuntata retragerea din campionat a echipei masculine de baschet CSM Ploiesti, astazi a devenit oficiala si desfiintarea echipelor de handbal ale aceluiasi club prahovean, atat la baieti, cat si la fete. Problema este ca echipa feminina participa la EHF, a si trecut un tur, iar retragerea din aceasta competitie se lasa cu sanctiuni grele pentru tot handbalul romanesc. Care detine, sa ne amintim, trofeul Ligii campionilor la fete, prin CSM Bucuresti.

Stai sa te gandesti cat ne mai ducem la vale cu sportul, cand ne apucam serios de pus totul pe baze sanatoase. Sa o cam luam de la capat, adica?