* De doua zile, povestea triatlonistilor Alistair si Jonathan Brownlee a devenit subiectul predilect al tuturor britanicilor, pana si celebra JK Rowling, creatoarea seriei de mare succes Harry Potter, reactionand la gestul lui Alistair, care, al doilea in finalul probei de alergare din cadrul triatlonului de la Cozumel (Mexic), cu mari sanse de victorie, insa, in circumstantele respective, l-a ajutat pe Jonathan, in pragul lesinului, sa treaca linia de sosire.

Alistair, dublu campion olimpic en-titre, fusese depasit de fratele sau la 300 m de linia de sosire, care se indrepta spre victorie (pierduta, din cauza incidentului pe care il voi relata in continuare), cand a observat ca Jonathan incepuse sa se clatine zdravan, in pragul colapsului.

Deshidratat, cu o stare lipotimica, pentru care oamenii din ciclism au o denumire mult mai plastica, “ramol”, “s-a ramolit (de sete, de foame), Jonathan s-a vazut luat pe sus de fratele sau, aprioric mare favorit, inclusiv in acel moment al concursului, care si-a anulat propriile sanse, iar la linia de sosire campionul l-a impins pur si simplu pentru a pune capat calvarului. Dupa ce a trecut, clatinandu-se dramatic, de linie, Jonathan s-a prabusit, complet sonat, primind imediat ingrijiri medicale.

La sfarsit, Alistair a incercat sa atenueze emotia tuturor celor care au reactionat impresionati de gest: “Daca ar fi ‘crapat’ inainte de linia de sosire, unde nu exista niciun punct de ajutor medical, era foarte periculos. As fi facut la fel cu oricare, pentru ca un sportiv in situatia asta la sportul nostru merita sa castige, pentru cei cativa metri pe care ii mai are de parcurs”.

Cu umorul specific englezesc, Jonny, medaliat cu argint la JO de la Rio, a replicat, la vederea inregistrarii: “E normal sa te clatini asa cand bei prea mult, dar la mine a fost exact pe dos!”. Oricum, mezinul fratilor Brownlee a incheiat: “Ii voi multumi pana la sfarsitul zilelor mele”, iar Daily Telegraph a sintetizat, din miile de mesaje transmise pe toate caile de britanici: “Este un moment care simbolizeaza esenta sportului si a dragostei de frate”, The Times completand: “Nimeni nu-si va aminti castigatorul cursei, spaniolul Mario Mola (care a profitat de incetinirea ritmului celor doi, trecand pe langa ei), toata lumea in schimb nu va uita niciodata sacrificiul lui Alistair Brownlee, care, daca nu si-ar fi sprijinit fratele, ar fi castigat!”.

*CSA Steaua Bucuresti a formulat marti, la Tribunalul Bucuresti, prin consilierul juridic, lt.col. Florin Talpan, o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului cauzat de folosirea ilegala a marcii “Steaua Bucuresti” de FCSB in perioada 2004-2014, aceasta fiind o etapa procedurala prevazuta de lege pentru aplicarea Deciziei 3425/2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Expertul angajat de CSA a calculat un prejudiciu total de 36.826.310 euro (165.718.395 lei).

Tocmai acesta este obiectul actiunii introduse marti, recuperarea prejudiciului, pentru ca FCSB nu si-a indeplinit obligatiile, desi fusese notificat inca pe 13 iulie. Asta exact in ziua intr-o zi in care o publicatie taman scrisese ca prin plecarea lui George Boroi in rezerva (ca secretar general al COSR, se speculeaza), Gigi Becali ar fi scapat de principalul lui ‘dusman’, Florin Talpan.

Eu am sugerat acum vreo doua saptamani ca in speta aceasta sunt intrunite elementele juridice ale contractului de franciza, iar cel care foloseste o marca (asa este tot sportul american, noi abia am deschis ochii in teoria contractelor…) fiind obligat sa plateasca acest lucru. Iar cu cativa ani in urma, in momentul in care Becali a incetat sa finanteze centrul de copii si juniori o asemenea situatie, cum este cea de acum, devenise previzibila, chiar probabila. Iat-o!

* Cu Guardiola nu prea se glumeste, iar acest lucru nu prea pare inteles de agentul lui ivorianului Yaya Toure, care l-a jignit pe Pep, dupa ce a refuzat sa intre omeneste in discutii cu managerul general al echipei Manchester City. Probabil ori credea ca are de-a face cu un “baiat bun” ori cu un antrenor principal dupa moda continentala. Iata ca nici una nici alta: la valoarea lui demonstrata, spaniolul nu poate fi calcat pe bataturi, iar postura specifica din Premier League, de manager general al echipei, nu pur si simplu antrenor principal, ii da celui care detine o astfel de functie puteri foarte mari.

Astfel ca Yaya Toure, abia anul trecut Balon de Aur african, s-a trezit complet pe dinafara, nefiind trecut de MC nici pe lista pentru Liga campionilor. Iar in Premier League nu mai vrea, zice, agentul lui sa-l lase sa joace. Iar acest agent, Dimitri Seluk, practic nu exista intr-o asemenea postura, nefiind nici pe listele FIFA, nici ale federatiei ucrainene, de unde provine. Pacat de cariera ivorianului, acesti samsari (de vreme ce nu are licenta…) au ajuns sa-si batjocoreasca inclusiva gaina cu ouale de aur!

PS. Apropo de samsari: marti seara, Gica Hagi anunta un scandal, suparat foc (cred ca pe buna dreptate) pe faptul ca, desi domina fotbalul la nivel de juniori si cu multi tineri chiar si la echipa mare, baietii lui nu sunt bagati in seama pe la loturi! Pai poate nu sunt la impresarul (a) care trebuie, cum sunt 80 la suta din fotbalistii de Liga 1!