* Monica Niculescu, din nou mai putin obisnuit pentru ea, de expeditiva, semn ca a inceput sa-si ia in serios talentul de jucatoare de simplu: s-a calificat in finala turneului de la Seul, invingand-o scurt, cu 6-0, 6-4, pe chinezoaica Shuai Zhang, favorita 3, dupa doar 1 ora si 14 minute.

Din pacate nu a iesit chiar totul cum ne-am fi dorit, adica o finala romaneasca in capitala Coreei de Sud, pentru ca Patricia Tig a cedat clar, cu 1-6, 2-6, in fata Lara Arruabarrena. In schimb, Monica Niculescu poate pastra palmaresul romanesc la acest turneu destul de recent introdus in circuitul WTA, pe prima treapta, la 250.000 dolari, cu tot cu ospitalitate, trofeul fiind acum in posesia Irinei Begu, din 2015.

* Ce sa fie, ce sa fie? S-or fi certat intre timp? Probabil, cert fiind ca fostul medic al echipei Garmin Slipstream, unde evolua Bradley Wiggins in 2012, cand s-a clasat pe locul 4 in Turul Frantei (iar peste o luna a devenit campion olimpic, acasa, la Londra, primind si titlul de lord!), a declarat pentru BBC: “Ciudata coincidenta, sunt surprins ca Bradley a primit autorizare de uzaj cu scopuri terapeutice (AUT), la trei mari curse, dezvaluire facuta de hackerii rusi de la Fancy Bears sau Tsar Team.

“Am fost surprins sa vad ca a existat AUT pentru triamcinolon intramuscular chiar inainte de trei curse majore, doua Tururi ale Frantei si un Giro”, a spus medicul in emisiunea Newsnight. “Reamintindu-mi, as spune acum cu certitudine ca nu mi se pare bine nici pe planul sanatatii, nici pe plan sportiv”, a subliniat el referindu-se la AUT acordata de Uniunea ciclista internationala lui Wiggins pentru acest puternic corticoid. Sir Bradley Wiggins s-a aparat deja printr-un comunicat (desi este asteptat si la emisiune sa spuna in direct), declarand ca a facut injectii cu triamcinolon pentru astm.

Ce este si mai interesant este ca americanul Lance Armstrong, fost castigator, de 7 ori, al Turului Frantei, a fos depistat positiv la triamcinolon in 1999, in timpul Marii Bucle, dar nu a mai fost pedepsit pentru ca a prezentat, dupa acuzatie, un certificat medical antedatat, acceptat de UCI. Se impute, pardon de expresie, treaba!

* Dupa retragerea Romei de la organizarea JO-2024, americanii s-au si repezit, anuntand un acord intre Comitetul olimpic american (Usoc) si comitetul de candidatura al Los Angeles la editia respectiva a JO, la 40 de ani dupa precedentele si la 92 de la primele organizate in metropola californiana. S-ar putea sa fie o manevra decisiva, de aia o amintesc, mai ales ca incepe asa: “Suntem pe aceeasi lungime de unda asupra manierei in care vom gestiona aceasta intreprindere comuna din punct de vedere financiar daca JO-2024 vor fi atribuite Los Angeles-ului”.

“Este un acord important, iar faptul ca am ajuns atat de rapid la el demonstreaza soliditatea parteneriatului cu LA 2024”, a subliniat Scott Blackmun, director general al Usoc. Asa ca Parisul si Budapesta, celelalte orase ramase in cursa, ar putea sa se cam desumfle.

Din cauza dimensiunilor monstruoase la care au ajuns JO de vara vom ajunge la gazde unice? Nu ar fi exclus, povestile cu baze sportive mobile, demontabile si mutate de colo-colo, pe care le-ar putea asigura CIO fiind o vrajeala cam proasta. Iar cand ma gandesc sa ne-a spus-o, asa, printre altele, la gramada, Octavian Morariu, autorul unor texte de m-a durut capul 3 zile in timpul JO de la Rio de Janeiro poate confirma pesimismul meu.

* Tot vorbim de revenirea sporturilor care ne-au consacrat (asta ca tot aminteam de 2024, si ma gandesc ca vom face comparatii cu alea din Los Angeles din 1984 si ma apuca plansul), dar, iata, ne vin semnale de la lotul de gimnastica de la Deva ca nu exista inca echipa medicala specializata. Mai rau, federatia nu poate rezolva problema, spune Nicolae Forminte, pentru ca nu exista venituri motivante pentru specialisti.

Se mai adauga si faptul ca medicii specializati in medicina sportiva ar trebui sa se munte cu catel si cu purcel la Deva, asa ca ar fi chiar nevoie de un supliment de venituri pentru a-i atrage. Forminte crede ca singura rezolvare este prin intermediul Fundatiei ForGym, o idee de implicare a mediului de afaceri care apartine chiar coordonatorului lotului feminin de gimnastica.

Cu toata pretuirea pe care o am pentru tehnicianul Forminte, sa-mi dea voie sa-i spun ca astea sunt paleative, precum celebrele tratamente cu ierburi la un cancer metastaziat. Aici este vorba de conditii grele, de izolare, de detasare, pentru toate sporturile, nu numai pentru gimnastica, asa ca trebuie gasita o solutie generala, ca asa se face sportul olimpic de mare performanta peste tot in lume, cu pregatire centralizata. Poate completam “Strategia… 2016-2032” cu un sistem de plata salariu+diurna, bonusuri de izolare, locuinta asigurata cu cheltuielile aferente acoperite si alte avantaje, ca de mers cu caciula in mana luna de luna nu prea mai are vreun sens…