* Duelul dintre Simona Halep si Irina Begu, din turul secund al Turneului WTA Premier de la Wuhan (premii zdravene, de 2.288.250 dolari, toata lumea buna, cu exceptia Serenei Williams cam toata floarea cea vestita este prezenta, in perspectiva calificarii la Turneul campioanelor de la Singapore) s-a incheiat inainte de vreme, cu calificarea in optimi a Simonei, dupa 6-3, 2-0 (abandon).

Begu a inregistrat al 5-lea abandon anul acesta, din cauza problemelor la spate, dupa cum ne preciza elegantul comentator al Digi Sport Radu Avramescu, supranumit, nu se stie de ce, Bondarul!

In optimi, Simona Halep, cap de serie nr. 4, va juca, joi (deci, miercuri, cand implineste 25 de ani, va putea sorbi cateva inghitituri de sampanie si va sufla in lumanarile de pe tort), cu invingatoarea dintre italianca Roberta Vinci si Iaroslava Svedova, din Kazahstan.

* Apropo de circuitul WTA, in afara Simonei Halep, care se mentine pe locul 5, dar la panda, foarte aproape, pentru a sari pana la sfarsitul anului chiar si pe podium, celelalte jucatoare romance au urcat in ierarhia data publicitatii luni. Irina Begu, 3 locuri, ajungand pe 26, Monica Niculescu, asa cum am presupus, a urcat in primele 50, fiind pe 49 dupa finala de la Seul, iar Sorana Cirstea se afla pe 85. In clasamentul anului, asa-numitul Road to Singapore, Simona Halep este pe 3 (practic calificata, dar cu o clasare ceva mai buna la Wuhan si matematic), dupa Kerber si Serena (care astazi implineste 35 de ani).

* Sportivii romani cu rezultate importante, medaliatii, la Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Rio de Janeiro vor fi decorati marti la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, a anuntat purtatoarea de cuvant a presedintelui, Madalina Dobrovolschi, fosta Puscalau. Decorarea, a tinut sa precizeze fosta noastra colega ziarista, a fost propusa ministru tineretului si sportului, Elisabeta Lipa.

* Vesti foarte bune, dar care ne adanceste, totusi, mahnirea pentru modul de selectie a sportivilor paraciclisti la Rio de Janeiro, unde criteriile au fost cam bunul plac: craioveanul Theo Matican, concurent la MT2 (man tricycling) a castigat la Paracycling European Cup Belgrade 2016 absolut tot: contratimpul (unde si-a imbunatatit cu 6 minute performanta din 2015, evident pe acelasi traseu), proba de sosea si clasamentul general al categoriei sale, unde i-a devansat pe cehul Vaclav Vokurka si pe croatul Antun Ramac (foto, il incadreaza pe podium pe campionul nostru).

La 19 ani, Theo Matican isi dubleaza victoria de anul trecut la aceasta competitie importanta din palmaresul intrecerilor specifice, unde au participat paraciclisti din Italia, Austria, Rusia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Croatia, Polonia si tara gazda, Serbia. Craioveanul avea puncte in ierarhiile UCI pentru a putea participa la Rio, dar selectiile sunt facute, iata, pe prietenii si alte afinitati!

Fiind prea putin atractiva deplasarea, intrucat el se pregateste pentru a bate inexistentul record al orei in Mexic, la Aguascalientes, alde E. Novak nu a fost prezent, si nici celalalt participant roman la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, Attila Olah.

* De altfel, activitatea Comitetului National Paralimpic Roman (care are presedinta atotputernica o cetateana britanica, incredibil, Sally Wood Lamont, care are si un club privat unde primeste, fara control, sponsorizari de sute de mii de euro) ar trebui luata la bani marunti. Ma rog, nu prea marunti, de vreme ce numai statul acorda un buget de 130.000 euro pe an, care nu se stie unde se duc.

* In acelasi timp, o alta organizatie care se ocupa cu persoane cu probleme severe de sanatate (patronata in tara noastra si de Nadia Comaneci), Special Olympics, intr-o transparenta totala, a semnat, ne anunta chiar astazi excelentul site Sport Profit, un contract de sponsorizare de 1 milion de dolari cu Herbalife, cu scopul clar al sprijinului acordat membrilor sai pentru a face sport. La paralimpici, in afara de petardele aruncate din 4 in 4 ani de Jocurile atat de vizibile, nimic! Probabil asa se explica faptul ca in Strategia sportului pe perioada 2016-2032 exista mentiuni numeroase despre Special Olympics, dar nu am gasit niciun rand despre CNPR. Din lipsa totala a transparentei acestei structuri cu multe hibe…