* Acum, dupa admiterea karate-do in programul olimpic a venit timpul ierarhiilor clare, o data cu Mondialele disputate saptamana trecuta la Linz, unde au fost prezente 90 de tari, cu 1.024 sportivi, iar ierarhiile sunt, de acum, lamuritoare pentru a vedea unde ne aflam noi, romanii. Pe scurt: nu foarte rau, dar departe de puzderia de jde si sute de medalii de la asa-zisele CM, CE si altele de pana acum.

Concret, in ierarhiile care au cuprins primele 16 locuri, deci cumva in partea superioara a clasamentelor, am gasit (acum trebuie sa ne familiarizam si cu disputarea concursurilor de karate si sa gasim sursele de informare, ca suntem olimpici!) doar 2 romani: Lavinia Olteanu, locul 9 la kata, cea mai buna clasare, eu as spune una absolut onorabila, si Razvan Guta, pe locul 13 tot la kata.

Dupa cum am incercat sa va explic acum vreo 4 zile, in concursul olimpic de la Tokio, la debutul din 2020 a karate-ului la Jocuri, vor fi prezenti 80 de sportivi (urmeaza sa fie stabilita modalitatea de calificare), 20 la kata (adica demonstratie, o prezentare cat mai interesanta si bine executata a diverselor procedee, fara adversar, unde, iata, suntem bunicei, aceasta insemnand ca avem elementele esentiale ale acestei arte martiale) si 60 in cele 6 categorii (de greutate) la kumite, adica lupta.

Bine, la Mondiale sunt si intreceri pe echipe, aici am vrut doar sa punctez ca au inceput lucrurile serioase, punandu-se capat tuturor acestor bilanturi flamboaiante din karate de pana acum, cu zeci, sute de medalii obtinute de sportivii nostri la fel de fel de concursuri, care de care mai mondiale. Tin minte, acum vreo 2 ani, un fost coleg, care fusese la un astfel de concurs, in Italia, imi spunea ca nu a dat in corespondenta un bilant total, pentru ca i s-a parut si lui exagerat: se luasera 99 de medalii, pe categorii de varsta, de greutate, de fel si chip. Acum e clar: avem potential notabil, dar si de munca pana peste cap! Oss!

* Azi-noapte s-a schimbat din nou modificarea in Marele Premiu al Mexicului de Formula 1: Sebastian Vettel (Ferrari), premiat pe locul 3 (asta am vazut inainte de a merge la culcare, la televizor, adica), pe care ajunsese dupa sanctionarea lui Max Verstappen (Red Bull), din cauza unei manevre periculoase, a cazut pe 5, dupa ce comisarii de cursa l-au penalizat si pe el, tot pentru un asemenea incident, cu Daniel Ricciardo (Red Bull), care a urcat, el, pe 3.

Nu prea da bine la competitie sa stabilesti clasamentele dupa nesfarsite conciliabule, iar sutele de mii de spectatori si milioanele de telespectatori sa afle ca tot ce au vazut e fals! Cum a fost acum, noi, europenii, marii consumatori, la urma-urmelor, de Formula 1, ne-am culcat cu podiumul Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, si, la cafeluta de dimineata am aflat ca raman primii 2 pe locurile lor, iar pe trei apare Ricciardo.

Mai ales ca nu prea pricep de ce pentru, practic, aceeasi greseala, Verstappen a fost penalizat cu 5 secunde, iar Vettel, cu 10 secunde. Probabil, pentru a urca din nou Verstappen peste Vettel, pentru ca daca ii scadea doar 5 secunde, ferraristul era pe 4. Ma rog, americanii incep prost modul lor de gestionare a F1, pe care au cumparat-o de curand, aceste modificari regulamentare fiind introduse, ca sa vezi, chiar la GP al SUA, de la Austin…

* Ciprian Marica s-a retras din activitatea fotbalistica de jucator, la doar 31 de ani, cel putin asta se intelege dintr-o postare de aseara, cam patetica, o latura pe care nu prea i-o banuiam puternicului si extrem de pragmaticului atacant, propriul lui agent, sa nu uitam. Fraza-cheie, pentru ca nu se spune clar “ma retrag”, ar fi: “In viitorul apropiat, mi-am propus sa ma dedic mai mult familiei si Fundatiei Ciprian Marica. Am fost prea mult timp departe de cei dragi. Am de recuperat. Ai mei m-au asteptat cuminti si rabdatori sa ma intorc acasa. Pana aici, voi m-ati ajutat sa inving singuratatea, instrainarea! Ati fost cea de-a doua mea casa, a doua mea familie. Si ai mei au înteles asta!… Ne vedem “acasa”! Abia astept!

Poate va fi vorba de o candidatura la presedintia FRF, va fi sprijinit, sper, de fotbalisti, inclusiv de cei din generatia de aur, care par sa fie mai putin interesati sau eligibili pentru functii, dar care trebuie, totusi, sa redea fotbalul fotbalistilor, mai ales unuia care a dovedit ca se pricepe si la partea “administrativa”, chiar daca a exersat-o in principal pe el doar! Da, dar a invatat multe in bataliile juridico-financiare pe care le-a dus!