Puteti vedea mai jos clasamentul final al anului 2016 alcatuit de UEC, in care sunt luate in calcul toate ramurile acestui sport, ierarhia fiind dominata de Franta, care puncteaza la toate probele, in ordine: BMX (120), Indoor Cycling (23), Cyclo Cross (56), Pista (112), Trials (29), Sosea (120), MTB (116), cu un TOTAL de 576 puncte.

Pana la a va spune celelalte ocupante ale podiumului, observ ca Romania nu exista in acest bilant, adica nu a punctat absolut deloc in vreo ramura a ciclismului in 2016.

Pe locul secund se afla Elvetia, cu un total de 486 puncte, cel mai bun punctaj fiind, normal as zice, la MTB – 120, iar pe 3, Germania, in mare crestere, cu 469 puncte (soseaua i-a adus 108 puncte, iar mountain bike – 112).

Poate surprinzator, Marea Britanie se afla doar pe locul 4 la total, cu 460 puncte, pista aducandu-i 120 puncte, iar soseaua – 84, foarte aproape, pe 5, la doar 2 puncte mai jos, situandu-se Olanda – 458 puncte, fara niciun punct la Indoor si Trial, modalitati, cum le-as spune, care, iata, nu o intereseaza, insistand pe BMX (116 puncte) si, evident, sosea (112 puncte.

Clasamentul cuprinde 27 de tari, reprezentate in acest bilant complet al anului ciclismului european la nivel de natiuni. Pe ultimul loc, Ungaria, cu, ce coincidenta, 27 puncte, toate obtinute la Indoor Cycling, precedata, pe 26 asadar, de Armenia, cu 44 puncte, toate pe velodrom.

* Acum, la ora bilantului, si UCI a inceput sa transmita datele de sfarsit de an, comunicand chiar vineri seara licentierile. Din pacate, intre cele 20 de echipe de divizie secunda, in care anul acesta am avut si 2 romani, numai Nippo-Vini Fantini, a lui Eduard Grosu, figureaza, Androni iesind din lista data de forul mondial. De altfel, Serghei Tvetcov se si transferase la prima lui echipa profi, americana Jelly Belly, stire pe care ati gasit-o tot aici prima oara!

Cum ati aflat si trupele de WorldTour, asa ca nu le mai insir acum, rezumandu-ma doar la cele Pro-Continental, abia acum licentiate:
– AQUA BLUE SPORT (ABS – IRL)
– BARDIANI CSF (BAR – ITA)
– CAJA RURAL – SEGUROS RGA (CJR – ESP)
– CCC SPRANDI POLKOWICE (CCC – POL)
– COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS (COF – FRA)
– DELKO MARSEILLE PROVENCE KTM (DMP – FRA)
– DIRECT ENERGIE (DEN – FRA)
– FORTUNEO – VITAL CONCEPT (FVC – FRA)
– GAZPROM – RUSVELO (GAZ – RUS)
– ISRAEL CYCLING ACADEMY (ICA – ISR)
– MANZANA POSTOBON (MZN – COL)
– NIPPO – VINI FANTINI (NIP – ITA)
– ROOMPOT – NEDERLANDSE LOTERIJ (RNL – NED)
– SPORT VLAANDEREN – BALOISE (SVB – BEL)
– TEAM NOVO NORDISK (TNN – USA)
– UNITEDHEALTHCARE PROFESSIONAL CYCLING TEAM (UHC – USA)
– VERANDA’S WILLEMS CRELAN (VWC – BEL)
– WANTY – GROUPE GOBERT (WGG – BEL)
– WB VERANCLASSIC AQUA PROTECT (WVA – BEL)
– WILIER TRIESTINA (WIL – ITA)

Foto: site-ul UEC; la un moment dat, mi-a sarit inima, zarind un tricou cum aveam noi la nationala pe vremuri, dar este un belgian, noi acum avem tricouri negre, de doliu…