“Fotbalisti brazilieni,oficiali si jurnalisti sunt dati drept morti dupa prabusirea avionului cu 81 de persoane la bord, incluzand pe cei de la clubul brazilian Chapecoense, tragedia aviatica petrecandu-se noaptea trecuta in apropiere de Medellin”, scrie Keir Radnedge, presedintele Comisiei de fotbal al Asociatiei internationale a presei sportive.

“Surse militare din Columbia au suerat ca doar 5 persoane au supravietuit accidentului, printre acestia 3 jucatori – portarul Danilo, Jackson Follmann si Alan Ruschel, un membru al echipajului si un jurnalist, Rafael Henzel. ACF Chapecoense, din sudul statului brazilian Santa Catarina ar fi trebuit sa dispute prima mansa a finalei Copa Sudamericana imporiva Atletico Nacional, maine dupa-amiaza. Competitia este echivalentul sud-american al Europa League, deci a doua competitie intercluburi a continentului.

Primele relatari de la fata locului vorbesc despre faptul ca seful echipajului, comandantul, a raportat o problema la instalatia electrica inainte ca avionul, un British Aerospace 146, sa se efectueze doua loopinguri, involuntare, evident, brusc, in apropiere de Medellin, inainte de a se prabusi pe un teren muntos, care a creat mari probleme echipelor de salvare”, subliniaza reputatul ziarist britanic.

Oficiali ai Aeroportului Jose Maria Cordova din Rionegro, unde este inregistrat avionul, au declarat ca acesta a fost inchiriat de compania boliviana LaMia. Avionul, cu 17 ani vechime in exploatare, efectua zborul 2933, printre pasageri fiind 40 de fotbalisti si oficiali si 21 de jurnalisti, la care se adauga 9 persoane ca membri ai echipajului. Acesta era ultimul dintre cele 3 “picioare” (denumire specifica in aviatie, un asa-zis picior fiind o aterizare-decolare) ale zborului de la Sao Paulo la Santa Cruz de la Sierra (Bolivia), nu departe de Medellin.

“Primarul orasului La Ceja, scrie Rednedge, din apropierea locului tragediei aviatice, a declarat ca avionul nu a explodat si nici nu s-au vazut flacari, astfel ca au existat sperante ca vor fi gasiti mai multi supravietuitori. CONMEBOL a suspendat toate competitiile internationale intercluburi. Prima reactie a avut-o clubul Atletico National, care a dat publicitatii un comunicat, exprimand condoleante si ‘solidaritate’ fata de clubul brazilian.

ACF Chapecoense a ilustrat o varianta moderna a povestii ‘Cenuseresei”, intr-un deceniu de mari probleme pentru fotbalul brazilian, cu scandaluri si acuzatii de coruptie si o catastrofa sportiva in semifinala istorica a Cupei Mondiale din 2014. Clubul are sediul in orasul Chapeco, in sudul statului Santa Catarina, care nu a fost niciodata printre bogatii si puternicii fotbalului brazilian. In acest moment, era, insa, printre cele mai puternice 5 cluburi din Santa Catarina, alaturi de Avai, Criciuma, Figueirense si Joinville.

ACF a fost creat in 1973, prin fuziunea gruparilor rivale Atletico Chapecoense si Independente, si a cucerit primul din cele 4 titluri de campion al statului in 1977. In divizia de top, Campionatul national, a promovat in 2014, in prezent fiind pe locul 9. Aceasta a fost a doua sa participare intr-o competitie internationala, anul trecut pierzand in sferturile Copa Sudamericana in fata formatiei argentiniene River Plate. Anul acesta a ajuns in finala, dupa ce a eliminat tot o echipa din Argentina, San Lorenzo de Almagro, gratie regulii golului inscris in deplasare, in semifinale”.

PS – LO: Autoritatile columbiene au anuntat existenta unui al saselea supravietuitor, fotbalistul brazilian Helio Hermito Zampier Neto. “Este confirmata salvarea unui al saselea supravietuitor,  care este în curs de a fi evacuat. Nu este exclusa posibilitatea de a gasi alte persoane in viata”, a anuntat Unitatea nationala de gestionare a riscurilor si catastrofelor (UNGRD), care indicase anterior ca exista 76 de morti si cinci supravietuitori.

DOAMNE AJUTA!

FOTO: AIPS