* Un judecator spaniol, extrem de cunoscut, un om cu dosare grele, precum cel al sefului Consiliului National de Informatii spaniol, dar si altele, a cerut gruparii de 12 media europene sa inceteze imediat publicarea vreunei date din asa-numita ancheta “Football Leaks”.

S-a constat ceea ce eu banuiam deja de mai multe zile (puteti vedea pe aici, prin preajma), ca este vorba de o vrajeala obosita, cu ceva urme de hackereala ilegala.

Magistratul Arturo Zamarriego Fernandez, de la o instanta madrilena, a emis o ordonanta presedintiala, considerand ca sunt folosite date confidentiale din contracte care beneficiaza de acest drept inalienabil al unor tranzactii pe piata libera, “sustrase de pe servere”. Asa ca a ordonat interdictia publicarii, in editie tiparita sau numerica, a unor informatii confidentiale, cu caracter personal, financiar, fiscal si/sau legal a clientilor societatii Senn Ferrero, la care a avut acces un consortiu de presa”.

Sa precizam ca firma amintita a fost cea care s-a adresat instantei, asa ca ordonanta i se adreseaza (altfel ar fi avut caracter neconform, de ‘plus petita’, adica sa dai mai mult decat ti se cere), dar hotararea judecatorului madrilen are valoare de precedent judiciar. Gata baieti, anchetistii lui peste, puneti graul la fiert si apucati-va de lucruri serioase, nu de ameteala cu date fara nicio semnificatie. Dar alea serioase sunt prea grele…

* Veste ingrozitoare din Rusia, pe care cred ca am preluat-o in acest moment primul in Romania, dupa o scrisoare de condoleante a presedintelui Federatiei internationale de gimnastica: pe 4 decembrie, in Rusia, intr-un accident de autobuz din apropierea orasului Hanti-Mansiisk, si-au pierdut viata 12 gimnasti rusi (12 fiind inca adolescenti), din cei 34 de sportivi de acrobatica aflati in vehicul.

Multi dintre supravietuitori sunt raniti, fiind transportati de urgenta cei 30 km pe autostrada in localitatea amintita. Doamne, nu mai esti sigur nici in aer, nici pe pamant, iar sportivii au dat un tribut ingrizitor in ultimele zile!

* In ziua a treia a Campionatelor europene de haltere pentru juniori si tineret de la Eilat (Israel), delegatia Romaniei a mai cucerit 3 medalii, ajungand la 11 doar la un sfert din competitie (4 de aur, 5 de argint si 2 de bronz). De data aceasta, marti a urcat pe podium junioara Bianca Molie, medaliata cu argint (smuls) si bronz (aruncat si total), in limitele categoriei 58 kg. La juniori, iata, in acest an sportiv cam trist pentru noi, merge zicala “Urma scapa turma!”

* Marius Vizer (foto), presedintele romano-austriac al Federatiei internationale de judo, a cerut suspendarea sportivilor care beneficiaza de AUT (autorizatii de uz terapeutic) pe durata tratamentului, pentru a asigura conditii egale pentru toti. Ideea mi se pare de un bun simt total, pentru ca oricum ai lua-o argumentele sunt de neclintit. Primul, ca raspuns la ipocrizia generalizata, este chiar asta: “Pai daca e omul bolnav, lasati-l sa se insanatoseasca, nu?”

Povestea de adormit copilasii cum ca unii sportivi au voie sa incalce regulamentul antidoping, ca sunt bolnaviori, saracii (vezi puzderia de ciclisti, incepand cu Lance Armstrong, dar si o gimnasta precum Simone Biles, coapta de bolnava, dar multipla campioana olimpica la Rio) ar trebui sa inceteze.

Cred ca avem de-a face cu cea mai abila luare de pozitie in materie de doping, aceasta, a lui Vizer, care pare cu iz partizan (ca toate celelalte, altor ‘puristi’ de altfel, si poate chiar este), dar sunt curios cum ar putea fi combatuta fara pierderea oricarei credibilitati in ce priveste “independenta Agentiei Mondiale Antidoping”.

* La Europenele de handbal feminin, Cehia a reusit sa invinga Ungaria, cu 27-22, echipa favorita, a vecinilor, fiind antrenata de Kim Rasmussen, danezul care a plecat de la CSM Bucuresti, dupa ce cucerisera impreuna Liga campionilor.

Nu vi se pare, cum am mai scris, ca handbalul feminin pare din ce in ce mai mult o afacere de mercenari, se plimba fetele de colo-colo, ca si antrenorii, incat nu exista comentariu fara vreo 10-15 “fosta colega cu…, la…, fost antrenor…, acum…”? Umfla banii si se cara, iar cluburile mici produc sa se afle in treaba sau sa vanda pe mai nimic cate o junioara, cu perspective de a ajunge intre condotiere…