* Atleta sud-africana Caster Semenya, campioana olimpica la 800 m la Jocurile de la Rio, s-a casatorit oficial sambata la Pretoria cu vechea sa prietena, ceremonia civila avand loc la Pretoria, in timp ce o parte din festivitatile de nunta, cele traditionale, s-au desfasurat la Limpopo, in Transvaal.

Cuplul, de acum cu oarece vechime, a schimbat juramintele intr-o luxoasa proprietate a capitalei sud-africane, potrivit fotografiilor publicate de sportiva pe contul ei de Instagram, intr-una din poze Caster Semenya aparan intr-un costum brodat cu aur, cu un buchet de trandafiri in mana, in timp ce Violet Raseboya este infasurata intr-o somptuoasa rochie alba de mireasa.

In fotografia care insoteste acest text atleta apare alaturi de aleasa inimii la ceremonia de la Limpopo, publicata cu ceva vreme in urma pe un site sud-african, inca din decembrie 2015, cand a fost ceremonia cu caracter tribal.

Specialista a probei de 800 m, Caster Semenya a stat la originea unei dispute privind sexul sportivilor, dupa victoria sa la Mondialele din 2009, de la Berlin (mi-amintesc, ziaristii aproape ca uitasera senzationalele recorduri mondiale la 100 m si 200 m ale lui Usain Bolt, dezbatand ciudatenia), aceasta discutie indelungata ducand la o reglementare a Federatiei internationale de atletism privind participarea la probe a atletilor intersexuali. Finalitatea se vede, “corectitudine politica”, Semenya este campioana olimpica in proba feminina… Sa nu se supere LGBT sau cum s-o fi prescurtand adeptii miscarii libertatilor sexuale.

* Si acum, cu scuzele de rigoare, voi trece totusi la o stire sportiva: in prima mare confruntare a tenisului mondial din 2017, asteptata chiar cu sufletul la gura, Novak Djokovic l-a intrecut pe numarul 1 mondial, Andy Murray. Detinator al titlului, Djokovic l-a intrecut greu, cu 6-3, 5-7, 6-4, dupa 2h55′, pe scotian, anuntand un duel de zile mari anul acesta. Nu se lasa sarbul, asta-i clar, asa ca avem ce urmari in 2017 in tenis, ca la fete vad ca aproape toate jucatoarele de Top 10 au inceput cam cu stangul…

* Gianni Infantino, presedintele FIFA, gandeste exclusiv negustoreste in continuare aducand alte argumente pentru organizarea unui turneu final al Cupei Mondiale cu 48 de echipe. Evident, nu este vorba de vreun argument fotbalistic, ci banesc. A stat el ce a stat, a socotit, a adunat (doar adunat, si doar pe termen scurt) si i-a iesit ca o astfel de crestere a numarului de echipe ar aduce 640 milioane de dolari in plus forului mondial.

Evident, cifrele sunt dintr-un raport confidential, pe care chiar avocatul elvetian l-a dat in vileag. S-ar ajunge, zice Infantino, la 4,18 miliarde de dolari venituri nete, fata de 3,54 miliarde dolari cat se prevede pentru turneul din Rusia, din 2018, cand vor fi 32 de formatii, care vor disputa 80 de meciuri, fata de 64 cate sunt in actualul format.

Problema, cred eu, este ca in cateva decenii nu mai ai de unde lua jucatorii, pentru ca nu vor mai fi campionate interne, calendarul fiind ocupat de competitiile internationale. Care, la un moment dat, ar putea sa cam plictiseasca, prin aglomerare…