Videoron Centre in Quebec, Ontario, Canada, ultimul minut al rundului 5 din meciul de categoria semigrea dintre Lucian Bute si Eleider Alvarez. Mai scund cu 4 centimetri, cu o alonja clar inferioara, Alvarez sta neverosimil de aproape de experimentatul Bute, plaseaza un upercut cu bratul din spate, cu dreapta, cu care ciupeste putin barbia adversarului, apoi arunca un jab peste umarul canadiano-romanului, vadit “pe calcaie”, dupa care cu un direct clasic in barba il trimite la podea pe fostul campion mondial al categoriei super-mijlocie.

Restul este tristete, care incepe cu imaginea unui Lucian Bute clatinandu-se sa se ridice, evident cu privirea tulbure, cauta corzile ringului, pentru a se sprijini, arbitrul de ring incepe numaratoarea, Bute se impleticeste incapabil sa-si revina, iar decizia cade, firesc: KO tehnic!

Meciul l-a propulsat pe neinvinsul columbian Eleider Alvarez (acum a 22-a victorie, din tot atatea meciuri, cam putine la 32 de ani, cu al 11-lea succes inainte de limita) in postura de challlenger la titlul mondial al semigreilor (versiunea WBC), detinut de un veteranul de 39 de ani (40 in septembrie) Adonis Stevenson (28-1, 23 KO), pugilist nascut la Port-au-Prince, in Haiti, dar devenit, ca si Bute, canadian, fiind marele favorit al viitoarei lupte.

In gala care a fost transmisa de televiziune prin sistemul pay-per-view in SUA, prin Integrated Sports Medium, contra a 29,95 dolari US, am avut si un alt boxer de origine romana, Dario Bredicean, care l-a invins la puncte, decizie in unanimitate, pe mexicanul Alejandro Torres, intr-un meci de 8 reprize disputat la categoria supermijlocie.

Nascut la Chicago (Illinois), in 1993, Dario Bredicean a obtinut a 12-a victorie profesionista, din tot atatea meciuri, dar doar 3 inainte de limita, fiind pe locul 101 in rakingul categoriei sale, din cei 1.337 de pugilisti recenzati in aceasta ierarhie. Dario pare un boxer de viitor, mai ales ca il ajuta si inaltimea, 1,89 m.

Acestea sunt informatiile destul de seci, acum urmeaza parerile legate de situatia actuala a lui Bute, fara victorie in ultimele 4 meciuri (3 infrangeri si 1 egalitate), trecut si printr-un neplacut, si straniu, episod legat de o dubioasa acuza de dopaj. E clar, din punct de vedere sportiv, lucrurile nu merg prea bine pentru galatean, caruia, daca ma uit la finalul de aseara, dar si la desfasurarea meciului, nu pare sa-i stea mintea, in intregime, la box.

Si cu Alvarez a avut un debut bun, concentrat, cu primele doua runduri in avantaj, dar cu acel moment de nauceala totala, cand s-a pierdut total, dupa prima lovitura, dupa o greseala tactica impardonabila. Pentru ca nu lasi un adversar mai scund sa stea la 30 cm de tine, iar la prima “stergere” a barbiei nu-ti pierzi cumpatul in asa fel incat sa iei alte doua lovituri, decisive, din aceeasi directie.

Va reamintesc ca intr-o singura faza, cea care a pus capat luptei, columbianul a lovit de 3 ori consecutiv cu dreapta! Bratul din spate, pentru un boxer cu garda normala. Greu de inteles cum de s-a pierdut cu firea Bute, neincercand practic nimic, sa faca o jumatate de pas in fata, pentru a-l lua pe adversar in brate, sa plece spre dreapta, sa se retraga. E greu de inteles cum a putut fi surprins in halul asta in centrul ringului, parca fara scapare…

In declaratiile de dupa meciul din Quebec, unde a avut si spectatorii de partea sa, ca montrealez ce se afla, Bute a lasat sa se inteleaga ca nu exclude o retragere, acum, in preajma implinirii varstei de 37 de ani (pe 28 februarie). “Poate dupa una sau doua luni de repaus nu voi mai avea dorinta de a continua”. Daca ne uitam ca detinatorul centurii semigreilor la WBC are aproape 40 de ani, ar mai fi de discutat, numai ca romano-canadianul trebuie sa se gandeasca serios doar la box.