Cea mai veche organizatie a ziaristilor profesionisti din Romania, cea a gazetarilor sportivi, APSR, creata intr-o vineri, pe 2 decembrie 1927 (anul acesta facem 90 de anisori!) s-a adaptat rapid vremurilor noi, acordand pentru 2016 un Premiu pentru blog sportiv, anume cel de fata, lucianopreasport.

Este o premiera, care, de ce sa nu spun, nu numai ca ma onoreaza, dar ma si bucura din plin, pentru ca, dupa cum se vede, am crezut si, evident cred in modificarile esentiale pe care profesia noastra trebuie sa le urmeze, astfel ca sa fii “deschiderea”, recunoscuta de confrati, a unei noi tendinte mi se pare chiar un lucru notabil.

Deocamdata, pentru ca nu pot sa insist, din motive pe care le intelegeti, ca altfel nu m-ati citi, voi spune ca am incercat sa fiu cat se poate de obiectiv in subiectivitatea obligatorie a unui om care a trait cele mai frumoase momente ale sportului romanesc, probabil irepetabile (la ‘sporturi’, incepand cu JO din 1976, de la Nadia, la fotbal am prins din plin 1983, 1986 si ce a urmat dupa 1990), facand, totodata, o expunere de motive. Adica, vorba aia, ce mi-a venit cu blogul asta.

La exact o luna de la iesirea la pensie, in septembrie 2015, dupa 45 de ani si 11 zile de munca, in vreo 15 media, plus vreo 40-50 in colaborare, inclusiv in Japonia, Elvetia, Franta, Bulgaria, Italia, SUA, am creat acest blog.

Pe care l-am gandit ca pe o publicatie, practic, o combinatie de presa electronica, prin suport, presa scrisa, prin opinii despre evenimente sportive, dar ºi cu incursiuni în istoria sportului, precum si ca o agentie de presa, in fiecare zi fiind inserate grupaje de informaþii la zi, cu rezultate, axate atat pe competitiile majore ale perioadei (Cupa Mondialã la rugby, prima în ordine cronologicã, Jocurile Olimpice de la Rio, Euro-2016, marile Tururi cicliste, Turneul celor 6 natiuni etc), cat si pe actualitatea stricta, de zi cu zi, cu stiri, declaratii semnificative. tot ce am prins, am filtrat, am verifiat si am crezut ca e de citit.

De aceea, blogul a fost rubricizat astfel: EVENIMENT, BULETIN DE STIRI, SCURT/2 (stiri si comentarii la zi, programul tv pe toate posturile, zilnic), DINCOLO DE CUVINTE (opinii, semnificatii ale unor evenimente), TOATA LUMEA FACE SPORT (articole cu tematica externa, in general fapt divers), ISTORII IN MISCARE (prezentari de mari competitii, in special inaintea debutului acestora), CARIATIDE SI ATLANTI (portete de mari sportivi romani), MEMENTO (amintiri din sport), dar si, legat de aceasta, CU OCHII PE EI, o rubrica pentru marile sperante.

Concret, conform inregistrarilor exclusiv de pe blog, am panã in acest moment, 18.03.2017, la 13,45, un numãr de 1,779 postari, acesta este al 1780-lea, dintre care peste o treime grupaje de cate cu cate 4-5 subiecte, urmarite doar pe blog, direct, de 109.688 vizitatori (din 62 de tari, dintre care circa 20 cotidian), 72.103, recordul intr-o zi fiind 3.440, pe 7 august 2016.

La acestea se adaugã diseminarea pe Facebook, prin 9 grupuri, care au in medie intre 500 si 2.000 de membri), precum si 33 de abonati, carora li se livreaza toate postãrile pe email.

Ar mai fi de precizat cã toate acestea le fac singur, fara niciun fel de ajutor, de la redactare, editare, ilustraþie, transmitere, la urmarirea si editarea comentariilor si tot ceea mai presupune asigurarea existentei blogului. Iar in cele circa 500 zile de la prima apariþie într-o singurã zi, din motive obiective, extrem de…, nu am avut niciun semn transmis.

Evident, dupa prostul obicei al premierilor (dus la perfectiune de Oscaruri), am si eu de multumit unor oameni care m-au sprijinit si ma sprijina: mentorul meu, Ilie Goga, cel mai mare ziarist sportiv roman, Teodora Oprea, sotia, ea insasi jurnalist sportiv, prima cititoare si critic (care a primit. iat-o in centrul fotografiei, langa Dadi Graur, premiul la gala APSR, eu fiind cumva indisponibil fizic, de 14 ani, acum 14 ani, chiar de Buna Vestire, ca sa vezi, 25 martie, fiind operat de un carcinom spinocelular mandibular, adica mi s-a extirpat mandibula, canceroasa), fiica-mea, Alina (prima femeie arbitru de ciclism din Romania, fosta Radio Tur, dar care s-a dat cu multinationalele) si sotul ei Cristi, care mi-au gasit formula de blog, Gisella Popa, Nicolae Plugaru, plus voi, cei care ma cititi si dati sens acestei intreprinderi.

Iata, ca informatie, lista completã a Premiilor APSR 2016:

Radio – Premiul “Ion Ghitulescu”: Sectia Sport Radio Romania Actualitati pentru transmisiile de la Euro-2016 si JO-2016
Emisiune TV – Premiul “Emanuel Valeriu”: DolceSport, pentru pachetul de programe realizat la transmisiile de la Euro-2016 la fotbal
Comentariu TV – Premiul “Cristian Topescu”: George Dobre, DigiSport
Presa scrisa – “Premiul Ion Cupen”: Andu Nenciu, Prosport
Fotografie – Premiul “Petru Fuchs”: Cristian Preda, Gazeta Sporturilor
Blog sportiv – Premiul “Teodora Maftei”: Lucian Oprea, freelancer, pentru blogul oprealuciansport.wordpress.com
Tanar jurnalist – Premiul “Radu Cosasu”: Cristian Aszalos, Look TV Cluj-Napoca
Intreaga activitate – Premiul “Aurel Neagu”: Dan Teodorescu (Iaºi)
Carte sportiva – Premiul “Ioan Chirila”: Catalin Oprisan, pentru volumul “Istoria nationalei de fotbal”
Premiu special al APSR: Catalin Tolontan, Mirela Neag, Razvan Lutac (Gazeta Sporturilor), pentru anchetele efectuate in serviciul public.