Meciul de pe Arcul de Triumf, ultimul din Rugby Europe Champion 2017, s-a incheiat cu o balbaiala organizatorica, pentru ca initial s-a anuntat ca Romania a cucerit trofeul direct, “Antim Ivireanul”, dar cupa pentru editia din acest an a fost inmanata Georgiei, aflata pe primul loc gratie esaverajului.

Toata lumea a inteles asa, tot astfel a consemnat si site-ul oficial al Europe Rugby, au fost si ceremoniile in acest sens, dar de fapt Romania este campioana europeana a tarilor emergente in 2017, contand rezultatul din meciul direct. Totul a fost clarificat spre noapte de ER, vedeti mai jos.

Confuzia a fost aproape inevitabila, din cauza sistemului de desfasurare tur-retur al acestei competitii, abia in 2018 cunoscandu-se atat echipele calificate la Cupa Mondiala 2019 din aceasta competitie, retrogradata si promovata, din grupa a doua valorica, dar si pentru ca practic se repeta jocurile din acest an, cu inversarea gazdelor si oaspetilor. Asa ca noi vom juca, de pilda, primul meci cu Germania pe teren propriu, iar ultimul, ca si acum, cu Georgia, dar in deplasare.

Pe de alta parte, corect este ca dupa un an competitional oficial (totusi, desi rugby-ul s-a ferit ani la rand de asemenea caracterizari, de aceea a creat meciuri-test, despre care numai amicale nu se poate spune ca sunt) este normal sa se consemneze o castigatoare, macar de etapa. Este exact ceea ce s-a intamplat si acum, forul care gireaza competitia venind cu o precizare care arata clar ca, gratie victoriei din meciul direct, ROMANIA ESTE DECLARATA CAMPIOANA EUROPEANA 2017.

De altfel, iata precizarea, asa cum apare ea in engleza pe site-ul Rugby Europe, care insoteste respectiva revenire la situatia corecta de o poza panoramica a lotului roman, preluata si de mine pentru acest text. Ca sa nu avem vorbe la proces, iata precizarea in forma ei originala, unde apare si sublinierea faptului ca ierarhia va fi updatata maine si sunt prezentate scuzele de rigoare.

“PRECISION ON REC RANKING

The final game between Romania and Georgia unveiled the Rugby Europe Champion 2017.

Further to the victory of Romania 8-7 in Bucharest, the ranking on the website has been automatically updated, including a technical error with a huge consequence on the facts – as the shield has been given to Georgia at the stadium,

In accordance and respect of the competition ‘s rules, ” If two or more teams have same number of points the best ranked will be : The Union having more number of match points in the games played between the tied Unions”

As the competition is played with a single game between teams, the winner of the game is the best team. So Romania has been officially announced “Champion 2017” thanks to its victory on Georgia.

The update of the rankings on the website requires technical assistance and will be done tomorrow.

Rugby Europe apologize a lot to the fans, the players and the unions for the confusion around the final ranking and the trophy ceremony.”