* Primul nostru campion mondial de box profesionist, Mihai Leu, este tratat, la 49 de ani, ca un venerabil pensionar, fiind propus presedinte de onoare al Federatiei romane de box, actualul presedinte, deputatul Vasile Citea, fiind cel ce va face propunerea la Adunarea Generala din 21 aprilie.

Mihai Leu, un mare pugilist, atipic pentru aceasta lume mai nervoasa, a fost presedinte-presedinte al FRB, dar a fost determinat, prin fel de fel de lovituri sub centura, sa-si pastreze civilitatea, plecand spre o alta pasiune, automobilism, unde a devenit campion national de raliuri, iar acum este managerul tehnic la echipa UniCredit Leasing Rally, cu care vrea sa cucereasca titlul.

* Pana la construirea de patinoare, inclusiv sau mai ales cel de la Bucuresti, Mihai Flamaropol, de vreo 7 ani folosit doar ca macheta de propaganda electorala, cu anunturi gen “acum s-a dat avizul de alea, alea, organizarea de santier sta sa inceapa, in curand demareaza…”, hocheiul romanesc face rost de jucatori prin hartii.

Adica naturalizeaza la greu, numai joi primind cetatenia romana urmatorii (pastrez grafia venita de la guvern): Nyerges Lajos, Yemelianenko Yevhen, Polc Patrik, Butochnov Anton, Zabludovskyi Denys, Borysenko Pavlo.

Gratie OUG 37/2015, prin care s-a modificat Legea cetateniei (la initiativa ministrului de atunci, Gabriela Szabo), procedura a durat doar 1 an. Este bine si astfel, pentru ca noii veniti pot creste, pana o luam noi temeinic cu selectia si promovarea copiilor, nivelul acestui sport la noi.

* Europa este pe cale sa ia teapa de la Federatia internationala de fotbal, care ar intentiona sa acorde continentului cel mai puternic in acest sport, doar 16 locuri la un turneul final al Cupei Mondiale de 48 de nationale! Putin, foarte putin, tinand seama fie si numai de faptul ca Europa are acum 13 locuri, iar din cele 16 care se adauga sa primeasca doar mai putin de o treime, desi ponderea de valoare (vezi, de pilda, sferturile de finala ale CM dintotdeauna!) este imensa, mi se pare o luare la misto.

De fapt, alde Infantino, ca si alti sefi de la FIFA nu gandesc decat in termeni electorali, acordand locuri de unde pot lua voturi mai usor (eventual, ce s-o mai rasucim, prin spaga, mica). Astfel, Africa ar urma sa-si dubleze locurile, de la 5 la 9, Asia, de la 4 la 8, Concacaf, unde au fost mai multe arestari decat fotbalisti, de la 3 la 6. Bine, mai exista cate o jumatate de loc in statistica data publicitatii in perspectiva Consiliului FIFA din 9 mai, de la Bahrein (observati unde se decide soarta fotbalului mondial!), dar este vorba de posibile calificate din baraj.

Ca sa nu mai vorbim ca mai exista o aiureala de prevedere: gazda, ca si pana acum, se califica automat, dar locul ei este redus din cel al confederatiei. Iar daca un campionat mondial cu 48 de echipe practic doar in Europa poate fi organizat ca lumea, practic leaganul si elita fotbalului va avea 15 locuri, pentru care se vor bate 54 de tari! Asta in timp ce America de Sud califica 6 echipe din 10 tari mari si late!

Cum v-am spus, totul este gandit doar in termeni electorali, o rusine, Cupa Mondiala va deveni pentru 3 sferturi din perioada de desfasurare o harjoneala intre semiamatori, practic turneul incepand in partea a doua…

* Programul TV, sambata 1.04.2017:
5,30 NBA, Dolce 1 – Golden State Warriors-Houston Rockets
11,00 Handbal F, TVR 2 – Craiova-Brasov
12,00, Patinaj artistic, CM – Eurosport 2, programul liber masculin
12:00 Fotbal, Liga 2 • Digi 1, Dolce 1 Satu Mare – Juventus
13,00 Volei M, Digi 4 – Ploiesti-Steaua
14,00, Rugby, Dolce 1 – Steaua-Dinamo
14:00 Fotbal, La Liga • Digi 1, Dolce 2 Villarreal – Eibar
14:30 Fotbal, Premier League • Eurosport Liverpool – Everton
15,30 Volei F, Digi 4 – Dinamo-Volei Alba Blaj
16:30 Fotbal, Bundesliga • Eurosport 2 Schalke – Dortmund
17:00 Fotbal, Premier League • Eurosport Manchester United – West Bromwich
17:15 Fotbal, La Liga • Digi 2, Dolce 2 Osasuna – Athletic
18:00 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Dolce 1, Look CSM Poli Iasi – ACS Poli Timisoara
18:00 Handbal, Liga Campionilor • Digi 4, Dolce 3 PSG – Nantes
19:00 Fotbal, Serie A • Digi 3 Sassuolo – Lazio
19:30 Fotbal, La Liga • Dolce 2 Real Sociedad – Leganes
19:30 Fotbal, Premier League • Eurosport Southampton – Bournemouth
19:30 Fotbal, Bundesliga • Eurosport 2 Frankfurt – Monchengladbach
20:00 Tenis, WTA • Digi 2 Turneul din Miami
20:30 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Dolce 1, Look CSU Craiova – CFR Cluj
21:45 Fotbal, Serie A • Digi 3 Roma – Empoli
21:45 Fotbal, Serie A • Digi 4, Dolce 2 Malaga – Atletico
22:00 Fotbal, Cupa Ligii Frantei • Digi 2 Monaco – PSG