Alejandro Valverde, 37 de ani pe 25 aprilie, reuseste, la aceasta varsta, dar mai ales dupa 105 succese in cariera, o premiera, si inca una langa casa: prima victorie finala in Turul Tarii Bascilor.

Aceasta, dupa ce si-a aparat cu un orgoliu imens, de mare campion, tricoul galben cucerit sambata. Mai ales ca ultima etapa se anunta extrem de dificila: un contratimp, in care, insa, a venit pe locul 2, devansandu-l cu 14 secunde pe principalul adversar in asemenea exercitii solitare, Alberto Contador.

Dupa ce in tenis a aparut revansa tinereilor aproape cvadragenari, iata ca intr-un alt sport de anduranta, nu in sensul unei probe lungi, ci a unui regim pe sezon in care iti trebuie o rezistenta iesita din comun, se impune un veteran, semn, fara discutie, ca traim mai bine, mai ingrijit, viata noastra este mai buna, stiinta, tot ce ne ajuta sa fim mai buni sunt alaturi de noi, daca stim sa folosim ce trebuie.

Sambata, la Eibar, pe cei 27,7 km ai ultimei etape din Turul Tarii Bascilor, victoria a revenit slovenului Primoz Roglic (Lotto Jumbo), un rutier complet, pentru ca a avut si o portiune mare de catarare, dar si nevoia de a actiona ca ruleur pur. Vecinul nostru balcanic a fost inregistrat in 35’58”, fiind urmat la doar 9 secunde de Valverde si la 15 de un basc, Ion Izagirre (Bahrain Merida), in timp ce Alberto Contador (Trek) nu a putut mai mult decat locul 4, la 23 secunde de castigator si la 14 de liderul clasamentului general.

Astfel ca aceasta ierarhie, a tricoului galben, il are in frunte detasat (mai ales daca tinem seama ca in aceasta cursa nu se acorda bonificatii de timp) pe Alejandro Valverde, secundat de Contador, la 17 secunde, Ion Izagirre fiind al treilea la general, la 21 secunde.

Asta a fost cu incalzirea, duminica, de la ora 12,00, pe Eurosport (adica de la inceput) vine “Regina”, Monumentul, Infernul din Nord, Paris-Roubaix, iar vremea, spre fericirea de-a dreptul a ciclistilor aflati la start, se anunta insorita. Cautand zilele trecute poze pentru a ilustra aceasta cursa am dat peste niste imagini cu nefericitii pe ploaie deveniti veritabile statui de noroi incat chiar ca un meteo bun este un motiv de bucurie!