Cea mai echilibrata editie din cele 115 ale Reginei Clasicelor, cursa Paris-Roubaix, a fost castigata, in mod firesc, as zice, de belgianul Greg Van Avermaet, care s-a impus la un sprint in 5 pe velodrom, adjudecandu-si pe drept primul Monument dintr-o cariera in care cea mai pretioasa “piatra” de pana acum era titlul olimpic de la Rio.

Spuneam ca victoria lui Van Avermaet (al 40-lea belgian din istoria de 121 de ai ai cursei pe primul loc, al 56-lea succes belgian in total, practic jumatate din palmares!) este fireasca, intrucat liderul celei mai puternice echipe de clasice, BMC, a fost mereu in prim-plan in ultimii ani, al 4-lea in 2013, al 3-lea in 2015, ultima oara depasind exact acelasi rutier ca si duminica, pe cehul Zdenek Stybar, locul 3 revenind olandezului Sebastian Langeveld.

Timpul superb, dar mai ales pregatirea minutioasa a tuturor celor specializati, as putea spune, in Paris-Roubaix, o cursa pe care trebuie sa o abordezi cu totul special, fiind unica in felul ei, au si permis o medie orara exceptionala, de peste 45 km, invingatorul fiind cronometrat pe cei 257 km in 5h41’07”. Iar aprecierea ca a fost cea mai echilibrata editie este data de faptul ca, desi au existat numeroase tentative de evadare, in special din partea italianului Daniel Oss, echipierul de la BMC, care a facut o lucrare excelenta pentru campion, niciuna nu a depasit 1 minut.

Toata lumea a tinut aproape, nu s-a stiut niciun moment pana cu doar 10 km inainte de sosire cine ar putea castiga, inclusiv veteranul Tom Boonen (4 victorii in Infernul din Nord, record), la ultima cursa din cariera, avand tot timpul pretentii justificate la inca un succes final. Ba chiar si campionul mondial Peter Sagan a pastrat mult timp sperante intacte, pana cu vreo 40 km inainte de sosire, cand a avut din nou ghinion, ca si in Turul Flandrei acum o saptamana, de data aceasta o defectiune mecanica scotandu-l din joc pe slovac.

Altfel spus, a fost o editie pe care ne-o vom aminti multa vreme, desi nimeni nu a produs fapte iesite din comun, fiind, mai degraba, vorba de o executare cu exactitate de mare precizie a unor tactici bine puse la punct, pe fondul unei pregatiri fara cusur, din toate punctele de vedere. De fapt, a fost frumusetea lucrului foarte bine facut!

Iata clasamentul Top 10 al Paris-Roubaix 2017 (Compiegne – Roubaix, 257 km):
1. Greg Van Avermaet (Belgia/BMC Racing) 5:41:07′
2. Zdenek Stybar (Cehia/Quick-Step)
3. Sebastian Langeveld (Olanda/Cannondale)
4. Jasper Stuyven (Belgia/Trek)
5. Gianni Moscon (Italia/Team Sky)
6. Arnaud Demare (Franta/FDJ) la 12″
7. Andre Greipel (Germania/Lotto)
8. Edward Theuns (Belgia/Trek)
9. Adrien Petit (France/Direct Energie)
10. John Degenkolb (Germania/Trek)

* Ca o nota de subsol, echipa Nippo-Vini Fantini, in alcatuire de gala, adica avandu-l lider le Damiano Cunego, dar fara romanul Eduard Grosu, a participat duminica la Giro dell’Appennino (coeficient UCI remarcabil, 1.1), intre Novi Ligure si Chiavari (199km), in care victoria a revenit italianului Danilo Celano (Amore&Vita), in 5h00’30”.

De la Nippo-Vini Fantini, in aceasta a 78-a editie a cursei, primul a fost Ivan Santaromita, pe 9, la 34″.