Federatia internationala de judo a anuntat ca editia 2017 a Campionatelor mondiale pentru juniori, incredintate, nu pot pricepe de ce, Coreei de Nord, au fost, practic, anulate, vorbindu-se totusi de o stramutare la Zagreb, in octombrie.

“Dupa mai multe conclavuri si vizite la Phenian, in timpul carora membri ai conducerii IJF au semnalat organizatorilor locali, inclusiv reprezentantilor Ministerului Sportului si Asociatiei de judo a RPD Coreene, in urma unor nesfarsite discutii si schimburi de pareri (cam asa suna comunicatul, cumva exasperat), au reiesit cateva neintelegeri, cum ar fi accesibilitatea pe calea aerului la Phenian, siguranta si securitatea participantilor si ale celor care ii insotesc, comunicatiile in lumea intreaga, posibilitatea accesului la internet in timp real etc. Mai mai multe zboruri internationale cu cel mai bun acces spre Phenian au fost anulate, ceea cde a creat mari probleme logistice de a ajunge la locul de disputare a competitiei”.

Dincolo de tonul lesinat, de comunicat diplomatic, stai si te crucesti ce a fost in capul sefilor Federatiei internationale de judo sa acorde organizarea unei competitii supreme, fie si de juniori, unei tari care se inchide zi de zi mai mult intre granitele proprii, de o opacitate extrema. Vrea Marius Vizer sa pacifice lumea, cum a mai incercat (cu alte ganduri, de fapt) pe cand era sef la SportAccord, intrand in coliziune frontala cu toata lumea civilizata.

De altfel, imi pare rau sa o spun pentru fostul nostru compatriot (cu cetatenie austriaca acum), dar de la asemenea pulsiuni i s-a tras la SportAccord, pe care era sa-l desfiinteze, membrii organizatiei preferand, in fata certitudinii disparitiei, sa-l dea afara in 2-3 luni, cat era el de presedinte. Scriu lucrurile astea cu mahnire, dar vreau sa corectez elanul unora de pe la noi, care o tin langa cu faptul ca Vizer este seful sportului mondial (aka, presedinte al SportAccord). Nu mai e, de vreo 2 ani de-acum.

Comunicatul citat mai sus continua astfel: “Un numar de tari – federatii nationale, dar si persoane individuale, au comunicat IJF, pe cale formala sau prin canale informale, ca sunt ingrijorate in legatura cu acest eveniment. Unele si-au declinat participarea tinerilor lor la acest concurs.

In lumina acestor reactii si in fata incertitudinii cedarii din partea RPD Coreeana, Comitetul Executiv al IJF a decis sa amane acest eveniment, pana vor fi indeplinite conditiile”, adica sine die, zic eu, “Campionatul mondial de judo pentru juniori urmand sa fie relocat la Zagreb, Croatia”.

Cum de multe ori sportul, care gandeste, actioneaza si prin specific trebuie sa aiba in vedere termene medii si lungi, luand-o inaintea politicului pe plan mondial (vezi JO de la Seul, din 1988, care au reunit lumea, dezbinata de 2 boicoturi, de pilda, si cate si mai cate), am putea asista la o schimbare majora in lumea de astazi. Cand esti izolat si din punct de vedere sportiv…

FOTO: Sursa AIPS media, imagine de la CM de juniori din 2015, de la Abu Dhabi