Reprezentarea Romaniei la varful organismelor sportului mondial, consecinta, dati-mi voie sa fiu convins, a stilului nostru de a ne faulta la greu, tinde spre zero, iar in miscarea olimpica abia mai palpaie doua nume, mai mult din inertie, decat dintr-o fireasca politica nationala de promovare: Octavian Morariu, care este si membru ales al CIO, si Nadia Comaneci.

Subiectul nu este unul sa va creeze pasiuni, recunosc, dar imi fac datoria asa cum cred eu, consemnand ca au fost date publicitatii comisiile Comitetului International Olimpic, 26 la numar, cu sute de membri, va imaginati, iar din tara noastra (sau, ma rog, romani, ca nu prea locuiesc pe aici) avem doar doi membri: Octavian Morariu si Nadia Comaneci. Cu totul!

Anuntul facut de presedintele CIO, Thomas Bach, are un aer triumfator, pentru ca noua alcatuire a comisiilor este urmare a Agendei 2020, impusa de el, in 2014, la Monaco, iar principalul motiv de lauda expus cu emfaza este ca numarul femeilor a crescut cu 70 la suta fata de 2012, ajungand la 38 la suta din numarul total de membri ai comisiilor.

Unele foarte imortante, cum ar fi cea privind “afacerile juridice”, prin comasarea celei juridice si a celei numita “sportul si dreptul”, comisia financiara, a sportivilor, de audit, a mostenirii olimpice, comisii cu fonduri si cu influenta (nu mai vorbesc de marketing, de femei, a sportivilor, solidaritatea olimpica, unde sunt fonduri importante de impartit, consiliul de administratie a canalului olimpic, cu drepturile tv si cate si mai cate, medicala, una si una).

Ei bine, romanii nostri au prins comisii le-as zice de reprezentare: Octavian Morariu, Comisia de coordonare a Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing din 2022 si Comisia pentru Programul olimpic (putin interesant, jocurile fiind facute la admiterile de noi discipline, ca si asa gigantismul este pe cale sa sufoce competitia), iar Nadia Comaneci intr-o comisie care se ocupa de “anturajul sportivilor”, cu 34 de membri, nume absolut stimabile, dar foarte dificil de reunit si cu un obiect al muncii greu de definit.

Asta este tot si era previzibil, pentru ca o cariera in organismele internationale in general, iar in sport, unde concurenta este acerba, cu atat mai mult, se contruieste cu dificultate, cu eforturi constante si, mai ales, conjugate. Or, noi ne dam la gioale pe unde ne prindem. Sau, prin alegerile facute in tara, la federatii, intram in aceasta lume cu out-sideri.

Necunoscuti fara nicio sansa de promovare in lumea buna, pentru ca, se stie, cum apar asa se duc…

Poate, pentru cine doreste, se va interesa cineva de componenta acestor comisii si vom face o strategie si in aceasta directie, pentru ca sportul mondial, ajuns profesionist pana la cele mai marunte amanunte, genereaza multi bani. De luat, dar cu cine?