Abia ce a aflat ca nu va face parte din echipa Sky pentru Giro-100, o lovitura dura pentru cel mai bun sprinter al formatiei britanice, dar mai ales italian, asa ca Elia Viviani a tinut mortis sa-si faca patronii sa regrete, castigand cu siguranta si determinare etapa a 3-a a Turului Romandiei, disputata vineri in jurul localitatii Payerne, compatriotul lui, de la Trek, insa, Fabio Felline pastrandu-si tricoul galben de lider la general.

Era, de altfel, previzibil ca etapa se va incheia la sprint, in pofida catorva hartuieli obisnuite, cu caraturi de 7, 5 sau 3 alergatori, care, insa, nu au depasit niciodata un avans de 2-3 minute. Previzibil, intr-o cursa in care nu prea aveau rezultate, cei de la Sky au format un trenulet pentru a-si pune in valoare sprinterul, amintitul Viviani, iar in fata acestei amenintari, implacabile, australianul Alexander Edmondson (Orica) si-a incercat norocul, tasnind in ultimul kilometru.

Tentativa care parea castigatoare, numai ca Viviani a tasnit de dupa ultima treapta a rachetei Sky, care trebuia sa-l scoata la sprint intr-o caleasca, a avut picioarele numai bune sa prinda roata australianului in o suta de metri, astfel incat finalul a fost o formalitate, intr-un pluton in care cauti sprinteri veritabili cu lumanarea.

Viviani a fost inregistrat in 4h27’42”, fiind urmat de compatriotul lui Sonny Colbrelli (Bahrein) si de germanul Michael Schwarzmann, dar o data cu ei au sosit in acelasi timp toti rutierii din fruntea clasamentului general, astfel ca stuatia ramane neschimbata, cu Fabio Felline galbior, urmat tot de germanul Maximilian Schachmann (Quick-Step) si de spaniolul Jesus Herrada (Movistar), ambii la 8 secunde.

Sambata, etapa a 4-a este una dificila, de munte, cu finalul la Leysin, iar editia de anul acesta se incheie duminica, la Lausanne, cu un contratimp individual de 18 km, care va decide succesorul in palmaresul cursei elvetiene a columbianului Nairo Quintana, in acest moment cu muschii incordati pentru Turul Italiei, care va debuta vineri, 5 mai, din Sardinia.

* Intre timp am aflat si adversara Irinei Begu in semifinalele turneului de la Istanbul: Jana Cepelova, din Slovacia, pe care au trecut-o toate starile pana a trecut de mezina concursului, ucraineanca Daiana Iastremska. Tanara de numai 16 ani a castigat cu 6-2, 5-2 avand si serviciu, dar lipsa de experienta a oprit-o sa ajunga la cea mai mare performanta din scurta ei cariera profesionista. In cele din urma, Cepelova (locul 97 WTA) s-a impus, castigand ultimele 2 seturi, cu 7-6, 6-4, urmand sa se confrunte cu romanca sambata, in penultimul act.