Ciclistul britanic Simon Yates a dat lovitura sambata in Turul Romandiei, castigand tot ce era de castigat – etapa-regina a competitiei, una de munte cat cuprinde, precum si tricoul galben de lider al clasamentului general, dupa ce rutierii au sosit la distante mai mici sau mai mari, parca insirati pe o ata, la Leysin, dupa 163,5 kilometri de cazne, rupti si de atacul invingatorului.

Tanarul catarator de la Orica, 24 de ani, a avut forta sa vina peste evadati cu 5 kilometri inainte de sosire, ramanand in lupta dreapta doar cu australianul Richie Porte (BMC), pe care l-a invins la sprintul final, ambii fiind cronometrati in 4h10’03”. Dupa alte 30 de secunde a sosit si germanul Emanuel Buchmann, de la Bora, in timp ce primul palc avandu-l in componenta si pe purtatorul tricoului galben Fabio Felline (Trek) a dat 52″, indeajuns pentru schimbarea atat a liderului, cat si a intregului podium.

Podiumul este, de fapt, cel de la sosirea din aceasta etapa a 4-a, plecata de la Domdidier, cu Simon Yates pe primul loc, secundat de Richie Porte, la 19 secunde, la randul lui urmat de Emanuel Buchmann, la 38 secunde. De subliniat si semnele de slabiciune date de britanicul Chris Froome, venit aici sa pregateasca Turul Frantei, dar care a dat in ultimii 4 km, de urcus, 1’15”, o evolutie care nedumereste.

Duminica, editia cu numarul 71 a Turului ciclist al Romandiei se incheie in capitala elvetiana a olimpismului, Lausanne, cu un contratimp individual in catarare de 17 km, chiar pe strazile orasului.

* Turul Gila, din New Mexico, cursa pe care am amintit-o si eu, pentru ca acolo romanul Serghei Tvetcov a avut o comportare meritorie, clasandu-se pe locul secund la general, a facut, iata, dupa 5 zile, o victima, americanul Chad Young incetand din viata, la doar 21 de ani, dupa o cazatura suferita in amintita competitie.

“Regret sa anunt ca Chad Young nu a supravietuit cazaturii de duminica trecuta, stingandu-se vineri seara, in mijlocul familiei”, a anuntat Axel Merckx, managerul general al echipei americane Axeon Hagens Berman, unde evolua Young si care participa la circuitul continental.

Young a fost victima unei cazaturi colective, la o coborare din etapa a 5-a, ultima, a Turului Gila, s-a lovit la cap, fiind transportat cu un helicopter la cel mai apropiat spital, in stare critica. El participa la aceasta cursa pentru prima oara, dar era la echipa continentala inca din 2015, de la 19 ani, fiind considerat o mare speranta a ciclismului american.

A fost chiar o saptamana neagra pentru ciclism, dupa ce si italianul Michele Scarponi a decedat in orasul natal, intr-un accident de circulatie, in timpul unui antrenament de rutina, dupa Turul Alpilor.