Echipa Bora, al carei lider absolut este slovacul Peter Sagan, a dat lovitura in prima etapa a Turului ciclist al Italiei, i-a prajit pe toti, daca ne gandim ca este vorba de o firma de ustensile de bucatarie, adjudecandu-si rozul prin castigatorul Lukas Poestlberger, cel albastru, de catarator, adjudecat de Benedetti, cel ciclamen, pe puncte, si cel alb, tot ale austriacului de pe primul loc, pentru ca are 25 de ani, una din marile surprize dintotdeaua ale Giro.

Cu atat mai mare este isprava colegilor lui Sagan cu cat ea se produce in editia cea mai urmarita, centenara, a Giro d’Italia, iar liderul clasamentului general, Poestlberger, este debutant intr-un mare tur. Interesant, aflu de la colegii de la Eurosport in timp ce scriu aceste randuri, ca austriacul vedeta de acum a debutat ca profesionist la 19 ani in Turul Sibiului, pe care l-a si castigat in 2011, iar in 2013 a obtinut tricoul de cel mai bun tanar.

Pentru a incheia cu odele pentru Bora, sa mai spun ca avem primul austriac in roz din istoria turului, dar si ca actiunea principala a zilei a fost dusa tot cu stradaniile unui membru al acestei echipe, Cesare Benedetti, care a devenit al patrulea ciclist din istorie ce reuseste sa castige toate cele 3 catarari ale zilei inaugurale, fiind, din acest punct de vedere, in compania unor Binda, in 1933, Leanizbarrutia in 1991 si Tjallingii, in 2014.

Aceasta pentru ca a fost unul dintre cei 4 evadati de 200 km ai zilei, prinsi cu doar 4 kilometri inainte de sosire, moment in care, la o curba la stanga, s-a cazut, iar echipele sprinterilor, asezate pe tactici si alte delicateturi au fost date peste cap. Putin neincrezator la inceput, in vanzoleala ultimilor kilometri, Lukas Poestlberger s-a trezit in fata, si, desi nu este un contratimpist de referinta, si-a zis, cu 1,5 km inainte de linia de vopsea, sa-si incerce norocul.

“A luat de jos”, apasand vartos in pedale, si-a marit avansul constant si a constatat, cu bucurie, ca vorba ceea “norocul surade celor curajosi”, se confirma cu varf si indesat. Dupa care a fost personajul principal al unui indelung exercitiu de echipare-dezechipare, ‘proband’ pe rand tricourile distinctive, alb, ciclamen si, in fine roz, cel pe care il va purta sambata, in etapa a 2-a, intre Olbia si Tortoli (221 km), o bucata zdravana care are si o dificultate serioasa catarare de 20 km, cu vreo 65 km inainte sosire, de categoria a 2-a, Genna Silana.

In prima etapa, invingatorul a fost cronometrat pe 206 km intre Alghero si Olbia, in Sardinia, in 5h13’34”, urmat de australianul Caleb Ewan (Orica) si de germanul Andre Greipel (Lotto), creditati cu acelasi timp si, evident, in aceasta ordine si in clasamentul general, gratie bonificatiilor de care am scris, de 10, 6 si 4 secunde.

Incepe bine acest Giro centenar, iar sprinterii au pierdut o oportunitate din cele doar 6 pe care le aveau, asa ca le asteptam replica.

PS. Echipa Bardiani, care a plecat la drum in 7, fara cei doi prinsi dopati joi seara, Pirazzi si Ruffoni, asteapta cu infrigurare o sentinta, pentru ca s-ar putea sa fie scoasa din cursa. Conform regulamentului, o formatie care are intr-un interval de 6 luni doi ciclisti prinsi dopati este suspendata, de drept, 45 de zile. Or, Bardiani are doi, dintr-o data!