Giro-100 incepe sa adune de toate, dupa victoria in etapa inaugurala a unui neofit, Lukas Poelstberger, un lider al cataratorilor din desertul Eritreei, Daniel Teklehaimanot, un succes de sprinter pur, Andre Greipel, una de echipa, Quick Step, trecuta, firesc, pe numele invingatorului de etapa, Fernando Gaviria, iata si victoria in etapa a 4-a a unui evadat din primul kilometru, slovenul Jan Polanc, castigator marti pe Etna, in cea mai dura etapa de pana acum, a 4-a!

Nu numai ca Jan Polanc (UAE Emirates) s-a impus pe chelia celui mai inalt vulcan activ al Europei, in Sicilia, dar a facut-o cu panas, plecand din start intr-o caratura epica, alaturi de alti 3 alergatori, inclusiv nelipsitul rus Pavel Brutt, care vrea sa demonstreze ca echipa lui, Gazprom, nu a fost invitata doar din motive economice, fiind prezent in toate atacurile de pana acum.

Dupa care, slovenul, care mai are un succes in Giro, in 2015, a atacat pe primele pante spre varf, pastrand cu ghearele si cu dintii de cele 4 minute avans avute acolo, in vipia muntelui golas, care ne aminteste de celebrul Mont Ventoux.

Pe cei 181 km ai primei etape siciliene, plecata de la Cefalu, Jan Polanc a fost cronometrat in 4h55’58”, fiind urmat la 19 secunde de rusul Ilnur Zakarin (Katiusa), la alte 10 secunde sosind grupul de vreo 20 de rutieri, cu toata lumea bune, sprintul acestora fiind castigat de Geraint Thomas.

Victorie meritata, iar la aprecierea ca avem de toate in acest debut de Giro aniversar adaug ca avem al 4-lea tricou roz in 4 zile de cursa, primul in clasamentul general trecand acum luxemburghezul Bob Jungels, de la Quick Step, urmat la 6 secunde de britanicul Geraint Thomas (Sky) si la 10 secunde de Adam Yates (Orica), in timp ce marii favoriti, sicilianul Vincenzo Nibali (Bahrein) si columbianul Nairo Quintana (Movistar) s-au plasat excelent, la aceeasi distanta de numai 10 secunde, pe 4 si, respectiv, 9 de lider.

Miercuri, sprinterii au din nou o etapa favorabila lor, intre Pedara si Messina (patria lui Nibali), pe un traseu destul de plat de 159 km.

*A inceput si cunoscuta cursa 4 zile de la Dunkerque, unde participa si Nippo Vini Fantini. Din pacate, in prima etapa compatriotul nostru Eduard Grosu nu a avut o zi prea fericita, sosind al 146-lea, din 148 de concurenti, la 11’45” de invingator, belgianul Jens Debusschere (Lotto Soudal), inregistrat pe 197,1 km in 4h34’40”.