Continua seria romaneasca la turneul al carui proprietar este un roman, la Madrid, in Premier-ul Mandatory, carevasazica feminin, de 5.439.350 de euro, 6 milioane euro cu ospitalitate, un sfert din cele 8 sfertfinaliste fiind fetele noastre – favorita 3, Simona Halep si invitata patronului, Sorana Cirstea, dupa meciurile de miercuri, ambele in 3 seturi, dar castigate, in cele din urma, dincolo de orice dubiu.

Doar Irina Begu a pierdut, cu 1-6, 5-7, in fata olandezei Kiki Bertens, dar si rezultatul ei este cat se poate de bun, cele 120 puncte WTA readucand-o in preajma locului 30 in ierarhia mondiala. Oricum, Irina mai are de treaba la Madrid, fiind si ea in sferturi, dar la dublu, impreuna cu Simona Halep.

Constanteanca a avut meci greu cu puternica Samantha Stosur in optimile de miercuri, toate seturile, 3 la numar, incheindu-se la 6-4. Mai intai, Simona Halep si-a luat, de siguranta, primul set, cu break in final, ca la manual, in ghemul 9, dar a cedat in fata tenacitatii iesite din comun a australiencei, care s-a impus in mansa a doua.

In cele din urma, cu scorul general de 6-4, 4-6, 6-4, Simona Halep si-a onorat postura si, cu cele 215 puncte WTA (plus cecul sigur de 130.965 euro) se apropie, in numai o saptamana, de fostul ei loc, 4, in clasamentul WTA, avand nevoie pentru a fi sigura ca de luni va ocupa aceasta pozitie daca o invinge in sferturi pe Coco Vanderweghe, a 20-a jucatoare a lumii in prezent, surprinzatoare invingatoare cu 5-7, 6-4, 7-5 in fata celei mai bune reprezentante a gazdelor inca in cursa, Carla Suarez Navarro.

Pe un teren mai marginas, dar si aici cu destui romani sa o incurajeze, Sorana Cirstea a avut de depasit un obstacol dificil, cel putin in acest turneu (cu victorii la capi de serie, precum Keys), nipona Misaki Doi, o jucatoare extraordinar de agila, cu o tehnica foarte bine asezata pe datele ei fizice – deplasare rapida, biomecanica parca programata pe calculator, la care se adauga tenacitatea specifica natiei.

In aceste conditii, Sorana a insistat perfect exact pe ce trebuia, apasand pe primul serviciu (nu mai putin de 10 asi, atentie, pe zgura, majoritatea la “T”, in conditiile in care, la 1,59 m, Doi nu putea reactiona cu alonja ei. De asemenea, a tocat-o pe rever, partea mai putin eficienta a asiaticei. A rezultat un 7-5, 3-6, 6-1, dupa aproape 2 ore de joc, o prezenta remarcabila in antepenultima faza a turneului, in care romanca va intalni invingatoarea dintre doua frantuzoaice, Mladenovic si Dodin.

Asadar, aventura continua, intr-un turneu in care fetele noastre chiar se simt ca acasa, avand rezultate remarcabile, asa cum a fost si anul trecut. Iar daca ar fi exact ca anul trecut, cand Simona Halep a castigat trofeul, totul va fi perfect.