Etapa linistita in Giro d’Italia, cum o banuiam inca de ieri, desi lunga (224 km intre Castrovillari si Alberobello), incheiata la un sprint masiv, care, insa, a facut toti banii, primii 3, australianul Caleb Ewan (Orica), columbianul Fernando Gaviria (Quick Step) si Sam Bennett (Irlanda – BORA) intrand, ca sa spun asa, intr-o jumatate de roata pe linia de sosire!

C-asa-i in ciclism, dai la pedale pe distanta dintre Bucuresti si Craiova, in sa 5h35’18”, cu cat a fost inregistrat invingatorul, Ewan, si te vezi batut cu 10 centimetri, locul 2 al tricoului ciclamen, pe puncte, purtat de Gaviria, respectiv vreo 5 cm, cazul de astazi al lui Bennett. Cu o precizare: dai la pedale nu chiar “de voie”, ci cu o viteza medie de 40,094 km/h, cu atentia treaza, pentru ca sprinterii au mai patit-o zilele trecute.

Cum nu a fost, totusi cazul in aceasta etapa a 7-a, in care s-a trecut prin “Tinutul trullilor”, acele case doar din piatra, fara mortar, construit cu o tehnica si un aspect deosebite, care au determinat UNESCO sa il inscrie in Patrimoniul mondial al culturii. Adica s-a mers destul de previzibil, inclusiv caratura celor doi componenti ai echipelor invitate, adica din divizia secunda, Dmitri Kozonciuk (Gazprom) si Giuseppe Fonzi (Wilier Selle Italia), care au avut si peste 4 minute avans, usor anihilat cu 20 km inainte de sosire.

Sosire care, dincolo de faptul ca a avut deznodamantul pe care am incercat sa vi-l povestesc in primele randuri, a fost una foarte tehnica, cu ultimii kilometri intr-un plat fals destul de pronuntat, circa 3 la suta denivelare, precum si vreo 3 viraje periculoase. Din fericire nu a fost nicio cazatura, astfel ca tricoul roz a ramas la luxemburghezul Bob Jungels (Quick-Step), urmat tot de britanicii Geraint Thomas (Sky), la 6 secunde si Adam Yates (Bahrein), la 10 secunde, ca si ocupantul locului 4, acum Vincenzo Nibali (Bahrain).

L-am amintit pe Nibali pentru ca, iata, asistam la a 7-a zi de cursa fara succes italian, mai mult, fara niciun reprezentant al gazdelor pe podiumul sosirii si nici al vreunui clasament de tricouri distinctive, cel alb apartinand lui Adam Yates, iar cel albastru, al cataratorilor, slovenului Jan Polanc (UAE Emirates).

Poate sambata, cand traseul dintre Molfetta si Peschici (189 km) este mai valurit, cu sosirea pe un urcus sinuos in micutul oras din care ai o larga si spectaculoasa perspectiva la Marea Adriatica.