Ultima aiureala, ca sa nu zic elucubratie, a patronului FCSB, care alege ce regulamente, legi si percepte morale ii convin lui, pentru a-si face mendrele in tara asta, pune intr-o cruda lumina bulibaseala fara cap si coada din fotbalul nostru, oglinda a societatii, cum se spune, pentru ca modificarile fara noima sunt regula in tarisoara noastra.

Asadar, zice incontinentul Gigi Becali ca lanseaza o bomba: in caz de egalitate de puncte la sfarsitul campionatului se iau in calcul toate rezultatele directe inregistrate in intregul campionat intre formatiile in cauza, si nu doar, cum scrie la legea LPF, singura aplicabila, cele din play-off.

Prostia, daca prostie este sau nu cumva o diversiune pentru a nu observa nimeni ca omul a rafinat celebrul “caz valiza”, adica a cumparat o echipa, pe CFR Cluj (adica i-a dat prima de instalare jucatorului Larie inaintea meciului, 100.000 euro care ar putea fi impartiti cu colegii, nu?), poate fi demontata rapid: pai daca se tine seama de rezultatele din intregul campionat, si nu numai de cele din play-off, cum de s-a ajuns la injumatatirea punctelor si stergerea golaverajului, dupa 26 de meciuri! S-a jucat degeaba pana atunci?

Iata, clasamentul la sfarsitul sezonului regulat o dadea lidera pe Viitorul Constanta, cu 51 puncte si golaveraj 39-22, iar pe Steaua Bucuresti (se mai numea astfel), pe 2, cu 47 puncte si golaveraj 34-22. Asadar, primele doua despartite de 4 puncte si 5 goluri, dupa 26 de etape, nu dupa 9! Dezavantajata clar – Viitorul!

Ma rog, pe 3 Astra – 44 p (32-28), 4. CSU Craiova – 43 (36-26), 5. CFR Cluj – 43 (42-23), 6. Dinamo – 41 (40-33).

Nu cred ca mai e nevoie de explicatii, cine e avantajat si cine nu in situatia de fapt, cu acest regulament plin de prostii, de balbaieli si de aiureli fara margini. Stergem cu buretele munca de o jumatate de an, fara nici un Dumnezeu, ca tot trage alde proprietarul din Pipera niste cruci largi de iese din cadru, ca sa nu vorbesc si de faptul ca dupa 3 sferturi de competitie echipele, in special cea care face gat acum, a schimbat jumatate de echipa, cumparand de la adversari, pe care i-a slabit, intr-un mod in care numai sportivitate nu este.

Trec si peste faptul ca federatia (de ce federatia si nu Liga profesionista, cea care organizeaza competitia la Liga 1???) vrea sa modifice din sezonul viitor modul de disputare a play-out-ului, cu impartirea celor 8 echipe in 2 grupe, dupa care sa se joace baraje, o bulibaseala totala.

Sa ne intelegem, fotbalul este sportul cel mai iubit din intreaga lume, FIFA are mai multi membri decat ONU pentru ca este simplu, usor de inteles, la stadion lumea venind sa vada chestii pe intelesul tuturor, nu rafinamente si sa faca fel de fel de calcule.

Asa-numitele Legi ale fotbalului sunt un set de reguli pentru jocul de fotbal, inspirate dih Regulile Cambridge din 1848 și adoptate pe 26 octombrie 1863. Iar de atunci, iata de peste un secol si jumatate, au fost modificari cat sa le numeri pe degete.

Tin minte, acum exact 40 de ani, in 1977, dupa un Comitet Executiv al UEFA, la Hotelul Flora, am facut un lung interviu cu presedintele de atunci al forului continental, marele om de fotbal Artemio Franchi, care era si vice la FIFA.

Atentie, nu vorbesc de interpretari, ci de modificari. Iar Artemio Franchi mi-a spus un lucru exceptional: “Am lasat legile jocului britanicilor, International Board, pentru ca britanicii sunt conservatori, nu ca noi, latinii, una-doua vrem sa schimbam ceva, iar cand au cedat insistentelor noastre si au schimbat nu intotdeauna a fost de bine”.

Aici mi-a dat exemplul modificarii legii ofsaidului (care, iata, acum, vrea sa fie desfiintata, pentru ca a afectat spectacolul, prin tacticizare la greu), precum si cea a schimbarilor de jucatori.

“Inainte, spunea Franchi, nu puteai face schimbari decat daca un jucator era accidentat, cu constatarea medicului. S-a considerat ca este bine sa dai posibilitatea sa se joace echitabil, asa ca s-a permis schimbarea pur si simplu. Iar noua regula este folosita acum de cele mai multe ori impotriva jocului, sa tragi de timp, asa-numitele ‘schimbari tactice’. Un simplu exemplu”.

In concluzie, nu le mai schimbati fratilor in halul asta, lasati interesul jocului, al competitiei sa primeze, adica in cele din urma spectatorul sa fie multumit. Asa ca, la un turneu de regularitate, criteriile de departajare trebuie sa fie, in ordine: 1. numarul punctelor; 2. golaverajul general prin scadere; 3. numarul de goluri marcate (pentru incurajarea spectacolului). Si abia dupa aceea alte criterii.

Lasati-le, Doamne-iarta-ma, cum sunt, ca sunt bune, iar de 150 de ani fotbalul creste mereu, tocmai pentru ca, in linii mari, din punct de vedere al regulilor de baza, se joaca asa cum s-a facut de la inceput!