O data cu Giro am intrat in sezonul marilor tururi cicliste, iar o comparatie intre Turul Italiei si Turul Frantei, gen care este “cel mai cel”, nu are un raspuns, dar se incheie, doar aparent paradoxal, in favoarea ambelor curse!

Pentru ca, atunci cand cantaresti toate datele celor doua mari evenimente ale ciclismului ultimului secol nu ai cum sa vezi, chiar cand unul ia fata celuilalt, ca apare imediat ceva favorabil celui care contraataca.

DATELE: Primara vs vara

Giro se alearga in mai, iar Turul in iulie, acesta din urma beneficiind, in consecinta, de formidabilul impact popular al vacantelor, care ii permite sa conteze pe cel mai mare rezervor de audienta posibil. Perioada estivala este, totodata, un atu pentru cursa franceza, mai putin expusa capriciilor meteo.

TRASEUL MUNTOS: Giro mai valurit decat Turul

Geografia favorizeaza un traseu italian mai accidentat. Italia dispune de 2 masive, Alpii si Apeninii, care acopera intregul teritoriu montan, astfel ca nu este nevoie de lungi etape de tranzitie in campie. Muntele este mereu aproape, iar aceasta acorda traseului Giro caracterul mai “nervos” decat cel al Turului. Pentru editia 100 a Giro sunt considerate dificile 32 de ascensiuni, fata de 23 pentru apropiata editie a Turului Frantei.

CURSA: Giro, mai putin bogat decat Turul

Cea mai importanta cursa a calendarului, Turul Frantei concentreaza toate ambitiile sponsorilor. Fiecare echipa prezinta formatiile cele mai tari posibile. Rezultatul este o cursa mai inchisa decat Giro, cu echipe (Sky, in ultimii ani) capabile sa puna lacat pe cursa si cu lideri foarte bine sprijiniti de coechiperi. In Giro, favoritii trebuie sa se descurce, mult mai des, singuri, intr-o competitie mai deschisa. Acum, judecati si dvs. care este in avantaj.

PALMARESUL: Merckx (foto) i-a impacat pe toti!

“Canibalul” a poftit in aceeasi masura la Giro si  la Tour: este recordman al numarului de victorii finale in ambele curse (5 in fiecare). A purtat tricoul roz 77 de zile in Giro si 97 de zile pe cel galben in Tour.

PUBLICUL: Pasionati contra curiosi

Ciclistii sunt, in ce-i priveste, unanimi: multimile sunt mai putin impresionante, ca numar, in Italia, dar mai bine informate, mai avizate. Spectatorii care se deplaseaza de-a lungul traseului Giro sunt in mod special pasionatii, cuoscatorii sportului cu pedale. Cei din Turul Frantei sunt mai degraba curiosi, oameni in vacanta, atrasi deopotriva de caravana si de cursa.

TELEVIZIUNEA: Aproape egalitate

194 sunt tarile in care este difuzat Giro, 190 numarul celor care preiau Turul Frantei.

Noua, iubitorilor neconditionati de ciclism ne plac, in egala masura, amandoua, iar in ultimul deceniu si Vuelta s-a apropiat enorm de valoarea celor doua.

Iar ca pasionat roman de ciclism nu pot uita ca Vuelta a aparut cu 3 ani (1937 fata de 1934) mai tarziu decat Turul Romaniei. Acum defunct…