Parerea mea este clara: apelul la TAS este o fenta ratata, iar OUG cu primariile in sport, o vrajeala sau liber la ciordeala! Adica, marile subiecte ale ultimelor 2 saptamani sunt despre nimic, un mod de a ne pacali unii pe altii ca facem ceva corect si in favoarea spiritului sportiv. Sa le iau pe rand.

Lalaiala cu Tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne, la care, vezi Doamne, ar apela FCSB ca sa demonstreze ca este campioana este o aiureala atat de totala incat pur si simplu nu pot pricepe cum ne putem pierde timpul cu chestia asta.

Las’ ca ideea i-a venit, ce sa vezi, lui Alibec, iar acesta a aflat-o de la avocatul lui, nimeni altul decat Adrian Toni Neacsu, fost magistrat, membru CSM, dat afara din magistratura si condamnat de ICCJ la 1 an inchisoare pentru coruptie, si ma uit la argumentul penibil pe care il tot mesteca toata lumea!

Acest argument este ca in intalnirile directe dintre FC Viitorul si FCSB a doua echipa este avantajata daca luam rezultatele din intreg campionatul, adica sezonul regulat plus play-off-ul. Asadar, zice FCSB prin reprezentantii sai de care ni s-a acrit ca de agurida, suntem noi egali in play-off, dar acum luam tot campionatul, unde noi suntem mai cu mot.

Pai, asa cum am scris chiar la aparitia acestei prosteli, Viitorul a terminat sezonul regulat cu 4 puncte avans, care au ramas doar doua prin impartirea cretina de la debutul play-off-ului, iar egalitatea din play-off nu are cum, daca alegi sa calculezi intregul campionat, sa stearga aceasta evidenta.

Este absolut clar ca regulamentul nostru este o brambureala, plin de greseli (cum sa anulezi, cu totul, golaverajul, de pilda, intr-un campionat de 34 de meciuri pentru primele 6 sau 38 pentru urmatoarele 8, cand golaverajul este criteriu de departajare in orice clasament de pe lumea asta?), dar nu poti alege din el ce articole iti convin, totul trebuie gandit in ansamblu.

In concluzie, zic, dar probabil zic degeaba, ca baietii nu au ce face, vor da in continuare din gura, poate chiar mai rau, sunt in stare sa si actioneze, daca vrei sa iei rezultatele din tot campionatul, atunci ia-le pe toate, nu doar ce-ti convine. Poate aveti, totusi, si altceva de facut!

Acum, al doilea subiect predilect al morii de vorbe care ne mananca zilele: celebra OUG care modifica Legea sportului, adica da baza legala, se spune, fals, cred eu, pentru primarii sa POATA aloca pana la 5 la suta din buget pentru sport. In momentul in care vedeti undeva cuvantul ‘poate’ intr-o lege sa vi se aprinda beculetul, pentru ca daca ‘poate’ exista si posibilitatea sa nu poata, iac-asa, iar dupa apucaturile noastre ar putea insemna si “da’ mine ce-mi iese?”

In afara de asta, fara mari chinuri va puteti da seama ca se deschide cutia Pandorei cu acest 5 la suta de te poti lua cu mainile de cap. De-o pilda, la bugetul, oficial, declarat, al Primariei Generale Bucuresti de 1,1 miliarde de euro 5 la suta inseamna 55 de milioane de euro! Pai, oameni buni, bugetul MTS pentru toate federatiile, adica pentru sportul de performanta si sportul pentru toti este, mare si lat, de 36 milioane de euro! Adica statul in intregul lui nu “poate” mai mult, dar Bucurestiu, “poate”. Ba se cam apropie, vezi si presa suedeza care s-a luat de ganduri!

Apoi, primaria din Chiajna, care are echipa de fotbal in Liga I sau, iata, Volutari, la fel, cu sanse de cupe europene, cu 5 la suta nu pun nici nocturna. Ca sa nu mai spunem de alte sporturi, cu traditie mare in orasele saracute, handbal la Turda, volei la Zalau, chiar ideea de a da de la centru “indicatii” cat si, eventual, cum, mi se pare o aiureala.

Ca sa nu mai spun de contractele de munca pentru activitate sportiva, unde este nevoie de modificarea unor legi organice, Codul Muncii, Codul fiscal si cate si mai cate implicatii care vor duce la un rezultat cat se poate de previzibil, dupa umila mea parere. Reglementarea fie nu se va aplica niciodata, fie va fi aplicata aiurea, generand alte si alte probleme.

In materie de legislatie, sportiva in speta, luati si traduceti experienta in materie a altora, legi care se potrivesc si la noi, daca va grabiti. Nu mai “luati lumina din alta parte”, cum a spus, uimitor, cel mai inalt demnitar al nostru in sport la o masa dreptunghiulara…