Bine ascuns dupa barajul bodyguarzilor (fotografia colegilor de la GSP spune multe), Razvan Burleanu construieste baraje peste tot, in special pentru a nu lasa pe altii sa-i conteste postul la alegerile de anul viitor.

Cu limite de stagiu in fotbalul intern (ceea ce el nu a avut la alegerile din “ACEL INTUNECAT 5 MARTIE 2014”, cum inspirat scrie pe blogul lui confratele si prietenul Razvan Toma, cititi-l!), cu limite de varsta, cu incalcarea, in cele din urma, a drepturilor fundamentale ale cetateanului roman, asigurate de art. 37 din Constitutie.

Ca sa nu mai spun ca si cu incalcarea constitutiilor fotbalului in general, pentru ca, dupa regulamentul lui Burleanu, modificat de ultima Adunare Generala, ale carei hotarari vor fi sigur atacate in justitie, fiind ilegale, un Infantino, de pilda, nu ar putea candida la presedintia Federatiei elvetiene de fotbal! Asta ca sa va dati seama de absurditatea situatiei.

Dar pofta de baraje absurde, inclusiv de ordin sportiv, l-a napadit pur si simplu pe Burleanu, pentru ca se pare ca ati uitat ca FRF a propus schimbarea sistemului competitional, dupa care, daca s-ar admite, si dupa cum se voteaza in turma, s-ar putea sa-i iasa, vom avea baraje pentru cupele europene, pentru mentinerea in Liga I, baraj pentru mentinere/promovare in Liga I, dupa ce play-out-ul acesteia ar urma sa fie impartit in serii, dupa care se joaca in crucis, o brambureala din care nimeni nu va mai pricepe nimic.

Nu-mi propun sa-i dau sfaturi prezidentului parasutat in fruntea fotbalului, o colectie infinita de gargara si fum, dar poate cei care mai vor sa traiasca in fotbalul nostru ar fi interesati de ceea ce se intampla si in alte parti.

Iata, in Danemarca, lucrurile sunt in fierbere, dupa ce s-a constatat ca reforma campionatului a pus pe goana suporterii, presa deschizand de o saptamana o dezbatere aprinsa cu privire la formatul primei divizii, dupa “fiasco inregistrat de o reforma care a alungat suporterii si telespectatorii”.

Sezonul s-a incheiat dupa 10 etape in faza a doua, constatandu-se o cadere de 19 la suta a frecventarii stadioanelor si 23 la suta a audientelor televizate! Vi se pare cunoscut?

Campionatul (Superliga), care are 14 echipe, a fost impartit in doua faze. Dupa prima, primele 6 cluburi in clasament au fost regrupate intr-o grupa pentru stabilirea campioanei si echipelor calificate pentru Europa League, in timp ce celelalte 8 au fost repartizate in doua grupe, cu posibilitatea de a se califia pentru Europa League, de a se mentine sau a retrograda.

Fix ca la noi, numai ca la noi totul a fost cumva acoperit din punct de vedere financiar de un contract de televizare care nu se va mai repeta in vecii-vecilor, pentru ca la incheierea acestuia (intr-o forma dibace, cu revanzarea drepturilor) nu vad cum ar mai putea televiziunile o caruta de bani pentru asemenea audiente.

Cat priveste numarul spectatorilor, prapadul este total, iar daca se umbla in continuare la sistem este mai mult decat evident ca, intelegand din ce in ce mai putin despre ce este vorba, iubitorii fotbalului isi vor vedea de treaba. Si de aici cluburile nu mai au cum sa faca rost de reclame pe stadioane (sau vor avea puzderie de pizzerii, magazine de seminte de flori, restaurante, maruntisi jenant), cu corolarul: televiziunile vor cere 10 echipe mari si late, cu 2 tururi si 2 retururi, ca sa fie, o vreme, meciuri echilibrate cat de cat atractive. Pana si acestea se vor banaliza!

Finalul este cel din “Zorba Grecul”, distractie maxima la prabusirea intregii sandramale!