* Sa mai vorbim si despre altceva decat despre fotbalul nostru jucat in studiourile tv si in adunari mai mult sau mai putin generale, de-o pilda despre rugby, pentru ca nationala, ca orice echipa care se respecta, are un turneu de 3 meciuri-test, doua in strainatate, in Japonia, tara viitoarei Cupei Mondiale, din 2019, si Canada, si unul acasa, la revenire, cu Brazilia.

Pe scurt, sambata cei 28 de jucatori selectionati de managerul Lynn Howells vor pleca spre Tara Soarelui Rasare sambata, unde joaca, in orasul Kumamoto, primul test cu una dintre revelatiile CM din 2015, din Anglia, japonezii, va spun de acum, pe multi vor popi peste 2 ani la competitia pe care o vor gazdui. Sunt de tenacitate specifica, au mai gasit un fel de “oriundi”, adica jucatori nascuti prin insulele Pacificului cu traditie in rugby cu radacini nipone, si, in plus, tipicari cum ii stim, au si acordat rezidenta unor rugbysti care vor putea evolua in 2019 in reprezentativa.

Va fi un reper foarte important pentru noi, vom afla unde suntem intre tarile asa-numite emergente, dar in preajma celor mari, de vreme ce suntem de pe acum pe locul 16 (adica in primele 20, cate sunt la Cupa Mondiala) in ierarhia mondiala. Urmeaza, dupa o saptamana un meci-revansa, dincolo de faptul ca este test (adica intre reprezentative, la rugby nu exista meci amical, cum la box nu poti vorbi, cum zic unii, de partida, ca nu e gambitul damei), la Edmonton, in fata Canadei, pe 17 iunie.

Imi face mare placere sa va reamintesc ca la ultima Cupa Mondiala reprezentativa Romaniei a intrat pe lista recordurilor rugby-ului, dupa ce a reusit cea mai spectaculoasa rasturnare de scor din istorie, de la 0-15 la 17-15! Isprava s-a implinit pe 6 octombrie 2015, la Leicester, in cadrul Grupei D, depasind precedentul record, detinut de Franta, care a ramas cu o rasturnare de “numai” 14 puncte, din semifinala CM 1999, cand francezii au intors rezultatul cu Noua Zeelanda.

In fine, la intoarcerea in tara, rugbystii tricolori vor juca, pe Arcul de Triumf din Bucuresti, pe 24 iunie, cu Brazilia, dupa care staff-ul tehnic isi va face o parere despre noutatile la care vor apela la reluarea Rugby Europe Championship, unde este musai sa venim bine plasati, pentru calificarea la CM.

Iata lotul de jucatori, copiat de pe site-ul FRR, o sursa nu numai sigura, evident, ci si foarte prompta si bine facuta, de unde multe federatii ar trebui sa ia model:

PILIERI: Constantin Pristavita (Stiinta Baia Mare), Alexandru Tarus (Sale Sharks), Alexandru Gordas (CSA Steaua), Andrei Ursache (Carcassonne), Ionel Badiu (Carcassonne)

TALONEURI: Eugen Capatana (Timisoara Saracens), Otar Turashvili (Colomiers), Andrei Radoi (Timisoara Saracens)
LINIA A DOUA: Valentin Poparlan (Timisoara Saracens), Johannes Van Heerden (Stiinta Baia Mare), Marius Antonescu (Colomiers), Andrei Iurea (Stiinta Baia Mare)

LINIA A TREIA: Viorel Lucaci (CSA Steaua), Andrei Gorcioaia (Massy), Vlad Nistor (Albi), Mihai Macovei (Colomiers)
MIJLOCASI LA GRAMADA: Florin Surugiu (CSA Steaua ), Tudorel Bratu (CS Dinamo)

MIJLOCASI LA DESCHIDERE: Florin Vlaicu (CSA Steaua), Samoa Luke (Stiinta Baia Mare)

CENTRI: Jack Umaga (Timisoara Saracens), Florin Vladut Popa (Timisoara Saracens), Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti), Sione Fakaosilea (Stiinta Baia Mare)

ARIPI: Ionut Dumitru (CSA Steaua), Jack Cobden (CSM Bucuresti), Tangimana Fonovai (Timisoara Saracens)
FUNDASI: Sabin Stratila (CSA Steaua)

* Si totusi, trebuie sa adaug doua rezultate, negative, din pacate, de la Roland Garros, unde tenisului nostru nu i-a mers prea bine, adica, asa cum spun parizienii, a fost “un jour sans”, “o zi fara”. Poate este interesant sa stiti de unde vine expresia.

In timpul ultimului razboi, Parisul aflat sub ocupatie era nevoit sa rationalizeze carnea, astfel ca citadelele gastronomiei mondiale, restaurantele frantuzesti, au fost obligate sa pregateasca menu-urile o zi, cu carne, o zi fara carne. Astfel ca trebuiau sa afiseze “Jour sans!”

Ei bine, ca sa zic asa, perechile cu prezente romanesti intrate pe teren in meciurile probelor de dublu pana la aceasta ora, adica 18,30, au parasit competitia.

Florin Mergea/Aisam Ul-Haq Qureshi, favoriti 13, au fost eliminati cu 6-3, 7-6, de Fernando Verdasco/Nenad Zimonjic, in timp de Sorana Cirstea, care si-a ales partenera croata Donna Vekic, va avea timp sa se concentreze pe simplu, cuplul celor doua abandonand in fata perechii cap de serie 15 alcatuit din Andreja Klepac (Slovenia) ºi Maria Martinez Sanchez (Spania), la scorul de 7-6 (2), 2-6, 1-4.