* Turul Frantei 2019 va avea Marele Start de la Bruxelles, pentru a aniversa 50 de ani de la prima victorie a lui Eddy Merckx, unul dintre detinatorul recordului de 5 victorii in Marea Bucla, alaturi de Jacques Anquetil, Bernard Hinault si Miguel Indurain.

Dar tot in 2019 se va implini si centenarul tricoului galben, tricoul distinctiv al liderului, devenit un simbol mai puternic decat cele din Giro (roz) si Vuelta (acum, ca si la inceput, rosu, dar intr-o vreme tot galben, numit, alintat, “auriu”), intrucat a devenit culoarea preferata pentru multe curse pe etape, inclusiv pentru defunctul Tur al Romaniei.

Paranteza. Fac mereu referire la Turul ciclist al Romaniei ca despre un mort pentru ca tot ceea ce se face acum nu e, sa ma ierte copiii care isi dau sufletul pe bicicleta, ciclism, ci un fel de surogat, fel de fel de curse regionale, MTB, ghiduisii. Drept dovada, plutonul profesionist are zeci de slovaci, cehi, rusi, belarusi, croati (pe care ii faceam prastie pe vremuri), albanezi, polonezi nu mai vorbesc, iata, si eritreeni, iar noi stam intr-un singur roman, meritoriul Eduard Grosu, si acela accidentat. Am inchis trista paranteza.

Revenind la Le Tour-2019, trebuie spus ca organizatorii competitiei, ASO, se cam alatura celor care il considera pe “Canibal” cel mai bun ciclist al tuturor timpurilor. Ca numar de victorii, poate, dar legende sunt multe, fiecare poate avea idolul lui si este bine sa fie asa. Ca anecdota, primul tricou galben al lui Merckx a fost cucerit in 1969 in urma unei victorii… pe echipa, un contratimp cu formatia lui de atunci, Faema, cu sosirea in comuna Woluwe-Saint-Pierre, din sudul capitalei belgiene.

* La Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokio, se preconizeaza introducerea unor noi probe in concursul de inot, intre care si o stafeta mixta, in total fiind preconizate 3 noi probe, ceea ce va face ca intrecerile de natatie sa dureze o zi in plus, adica 9. Pe langa amintita stafeta ar urma sa apara un 1.500 m feminn si un 800 m masculin, potrivit FINA.

Daca vreti o parere personala (dar si daca nu o vreti, eu tot o dau), nu mi se pare normal, si asa sunt cam multe probe la natatie, pe distante, pe stiluri, mixt etc, dar cerinta apartine OBS, difuzorului olimpic, care considera ca inotul face “audiente foarte bune”.

Evident, pentru a ramane numarul de maximum 10.500 sportivi la JO, unele sporturi vor “da sange”, printre cele mai amenintate fiind halterele, a caror cota va scadea, asta si din cauza scandalurilor de dopaj din ultimii (cam multi) ani!

* Asta da ghinion nenorocit! Cel mai bun fotbalist galez al momentului, Gareth Bale, ar putea sa nu evolueze in finala Ligii campionilor la fotbal din orasul sau natal, Cardiff, programata sambata, atacantul lui Real Madrid nefiind complet refacut dupa accidentare.

Bale, care a devenit indisponibil dupa “El Clasico” pierdut in fata Barcelonei pe 23 aprilie (2-3) trage cu dintii sa devina apt dupa operatia facuta la glezna, pentru a putea fi in teren la aceasta ocazie unica, in fata formatiei Juventus Torino.

* PROGRAM TV, joi, 1.06.2017:
03,00 NHL, finala, meciul 2, Dolce 1 – Pittsburgh Penguins-Nashville Predators
11,00 Tenis de masa, Digi 2 – Campionatele mondiale
12,00 Tenis, Eurosport, Eurosport 2 – Turneul de la Roland Garros