Editia a doua a Turului ciclist al Bihorului, cursa din Europe Tour, s-a incheiat duminica dupa 3 etape cu victoria finala a columbianului Rodolfo Torres, de la cea mai puternica grupare prezenta in pluton, pro-continentala Androni Sidermec, pe locul secund clasandu-se italianul Luca Chirico, de la echipa turca Torku Sekerspor, la 27 de secunde, podiumul fiind completat de compatriotul si coechipierul castigatorului Turului, Ramiro Sosa.

Ultima etapa, a 3-a, de duminica, a avut un final aproape similar cu prima, cea de vineri, pe 161 km ai traseului Oradea si retur, cu trecere prin Marghita, sediul sponsorului Bellotto, primul trecand, la sprint masiv, italianul Matteo Malucelli (Cipollini Iseo), urmat de doi compatrioti, Mattia Marcelli si Daniele Cazzola, toti 3, ca si grosul plutonului, fiind inregistrati in 3h40’16”.

Scotand palaria in fata autoritatilor locale, care s-au implicat exemplar, rezultatul organizatoric o dovedeste, in desfasurarea acestei curse (de altfel, uitati-va cum arata si Oradea…), nu ai cum sa nu te gandesti cu revolta chiar in fata absentei totale a vreunui reprezentant al forului care ar trebui sa-si frece palmele de bucurie ca mai face cineva ciclism in tara asta, adica ceea ce se numeste, nu stiu cat de indreptatit, Federatia romana de ciclism.

In cele 3 zile ale Turului Bihorului nu a fost picior de reprezentant federal, iar faptul ca si echipa din Tusnad, care a obtinut, nu stiu cum, licenta continentala si anul acesta, a facut act de prezenta, fara sa scoata un scancet in aceasta cursa, ma duce cu gandul la un boicot programat.

De altfel, site-ul federatiadeciclism.ro ne anunta cu emfaza fel de fel de gingasii colaterale ciclismului adevarat, gen Campionatul national de Downhill, Campionatul de Mountain Bike Cross County Eliminatory, curs de arbitri de mountain bike, de-astea, fara nicio legatura cu sportul pe care il cunoaste lumea larga, doar un fel de activitati de loisir.

De unde si consecinta, vazuta inclusiv la acest Tur al Bihorului: primul ciclist roman in clasament a fost tanarul Cosmin Bidilici, abia pe locul 46 (alte amanunte nu am, mijloacele de comunicare oficiale nu au clasamente, sunt doar cu poze cu de familie  si gagici, frumoase, de altfel).

Bravo lui Bidilici, bravo CSA Steaua, de unde vine, dar ce ne facem, fetelor, ca in curand facem coliva de 5 ani ciclismului romanesc…

* Ca sa marchez si aici debutul unei curse puternice, care va ocupa mai mult spatiu in aceasta saptamana pe acest blog, iata, a inceput Criterium du Dauphine, prima etapa revenind belgianului Thomas De Gendt (Lotto Soudal), sosire solitara, cu 43 de secunde in fata francezului Axel Domont (AG2R).

Surprinsi de evadare si, apoi, de continua hartuiala din fruntea cursei, favoritii, in special Froome, de 3 ori castigator aici, si Contador au dat 53 de secunde, dupa care vor alerga din greu zilele urmatoare. Luni, prima ocazie, etapa a 2-a, dintre Saint-Chamond si Arlanc (Puy-de-Dome), traseu valurit de 171 km, ca si cel de duminica.