Etapa a 6-a a Criterium du Dauphine a adus, in sfarsit, la rampa favoritii, traseul valurit dintre Parc des Oiseaux si Villars-les-Dombes, incununat de Col du Chat (Parcul pasarilor, Piscul pisicii, parca am fost la Gradina zoologica vineri), punand la treaba liderii, cu toate ca in cele din urma victoria a revenit unui gregario sau mai degraba locotenent al lui Aru la Astana, danezul Jakob Fuglsang, cronometrat pe 147,5 km in 3h41’48”.

Mi s-a parut ca acest succes de etapa este exact ilustrarea vorbei den batrani cu nu e pentru cine se pregateste, pentru ca toata catararea spre Piscul Pisicii parea sa fie programata, la Astana, echipa… elvetiana, in acte, pentru un succes al italianului Fabio Aru, liderul. Fuglsang a si muncit pentru el pe primii vreo 4 kilometri ai urcusului de aproape 10 in total, de categorie speciala, dupa care i-a predat stafeta, iar catararea a fost castigata de sard.

Ar fi urmat, in calculele pe care le banuiesc ale celor de la Astana o coborare spre sosire, lunga de 15 km, usoara pentru Aru, numai ca din nou Chris Froome s-a dovedit cel mai bun pe acest gen de exercitiu, secundat de Richie Porte, fostul lui coechipier la Sky, de vreo 2 ani insa la BMC.

In ultimul kilometru, probabil stors de puteri dupa catarare si dezamagit de modul in care a coborat, Aru mi s-a parut resemnat, sosind al 4-lea din acest grup, ceilalti doi urmandu-i la un baieu-doua danezului pe sosirea pe care o si vedeti din poza de pe Twitter.

Alejandro Valverde a venit al 5-lea, la 50 de secunde, iar Contador a dat 1 minut si 6 secunde, aparent neafectat de faptul ca nu reuseste sa tina aproape in nicio caratura. Sau, poate, nici nu-si propune, singurul lui scop aici, in Dauphine, fiind chiar numai pregatirea pentru marea intalnire a lunii viitoare, Turul Frantei.

Cert este ca si ierarhia tricoului galben, preluat de Richie Porte, s-a dat peste cap, al doilea fiind Froome, la 39″, urmat la randul lui de Fuglsang, la 1’15”, Valverde, la 1’20”, Fabio Aru, la 1’24” si Alberto Contador, la 1’47”.

Sambata este programata penultima etapa, a 7-a, lunga de 168 km, de la Aoste cu sosirea la celebra Alpe d’Huez, pe versantul varfului Sarenne, o catarare inedita pe unul dintre monumentele istoriei cicliste.