Echipa de rugby a Romaniei si-a incheiat sezonul de turnee de vara cu o victorie convingatoare, in fata Braziliei, cu 56-5 (35-0), premiera in meciuri-test dintre cele doua tari avand loc sambata, in fata unor tribune cam golute pe Arcul de Triumf.

Daca adversarul nu parea unul care sa atraga multimile, s-ar fi cuvenit ca iubitorii rugby-ului romanesc sa fie onorati ca vad baietii nostri la lucru, ca altfel sunt foarte mandri de pasiunea lor pentru acest sport, ai zice ca sunt toti critici de arta.

In fine, sa nu ne luam din (mai) nimic, dar zau ca un meci al tricolorilor (fie ei si stejari) meritau mai multa atentie, mai ales ca, in ce-i priveste, au tinut sa-si onoreze din plin progresul, jucand exclusiv la mana, cu 8 eseuri (cate 3 Gorcioaia si Radoi, un flanker si un pilier, Macovei, aflat la a 75-a selectie, si Poparlan, 1 fiecare), restul punctelor fiind din transformarile unor Samoa, la inceput, apoi implacabilul Vlaicu. Oaspetii au reusit si ei un eseu, prin Arruda, ca sa nu bata drumul degeaba.

Astfel, in cele 3 meciuri-test ale turneului, am pierdut in fata Japoniei, la Kumamoto, cu 21-33, eu zic ca onorabil, date fiind conditiile de fus orar, care ne-au facut sa ne trezim abia dupa pauza, cand a inceput sa pompeze adrenalina, si am obtinut o victorie la Edmonton, istorica, prima in deplasare in fata Canadei, iar in conditii vitrege, cu o ora jucata cu un om mai putin in teren!

In ce priveste calificarea la Cupa Mondiala din 2019, din Japonia, suntem pe drumul deschis de faptul ca ocupam primul loc in European Rugby Championship (sau cum i-o mai zice, ca il schimba baietii mereu), dupa ce am batut Georgia (deja calificata), asa ca putem spune ca rugby-ul nostru este intr-o perioada fasta.

* Nu pot sa nu profit de aceasta postare pentru a va spune ca una dintre marile sperante ale tirului nostru, puscasul Dragomir Iordache, a inceput sa confirme (el este cel mai bun din tara de vreo 2-3 ani, daca nu ma insel, ca si Laura Ilie, alt talent deosebit), sambata reusind sa cucereasca medalia mondiala de argint la pusca pozitia culcat, la Suhl, in Germania, unul dintre marile poligoane sportive ale lumii (ca si Tunariul nostru, de altfel).

Ieseanul (facem ce facem si tot la Iasi gasim puscasi de soi…), de la CS Politehnica, antrenor Mihai Axinte, a prins titlul de vicecampion al lumii la juniori, cu un total de 246,4 puncte, la cativa microni de aur, obtinut de finlandezul Cristian Firman, cu acelasi rezultat, dar cu… ultimul foc mai precis, adica rasplatit cu 10,4 (adica in centrul tintei fix), fata de 9,8 pentru Dragomir.

Ca sa va dati seama de diferenta, uitati-va la o tinta de tir, cam de 10×10 cm, care are in centru un cerc negru cu diametru de 1 cm, sper sa fiu exact in masuratori, nu am acum un diabolou in fata, finlandezul a gaurit tinta in plin negru, iar romanul a “zgariat” cativa microni, cum va spuneam, spre partea alba a centrului tintei.

Daca am fost prea tipicar, desi am incercat sa evit pasareasca tiristilor, va cer iertare, dar credeti-ma ca tanarul de pe Copou (unde am avut multi prieteni tragatori cu decenii in urma…) a fost foarte-foarte aproape! Nu-i nimic, ne vedem la Tokio, nu au intrat concursurile in sac!