* Fara discutie, evenimentul saptamanii pentru sportul nostru intern l-a constituit absolut spectaculoasa (cuvant din familia de cuvinte spectacol, spectatori…) promovare a Petrolului Ploiesti in Liga a 3-a a fotbalului nostru.

Cineva dinafara tarii, dar si a fenomenului fotbalistic de la noi, in profunzimea lui abisala, ar putea mustaci, dar elementele de senzatie, de-a dreptul (eu ma feresc de cuvinte mari, dar aici cred ca merge sa dau drumul la tolba) sunt multe.

In primul rand pentru ca la meciul retur al barajului campioanelor Ligii a 4-a din Prahova si Dambovita, adica Petrolul si Dentas Tartasesti, neamule, au fost 13.913 spectatori, bob numarat, mai multi decat la multe meciuri ale Nationalei; pentru ca in tur, ploiestenii castigasera la scor, asa ca miza cam ioc, pentru ca entuziasmul a fost intreg chiar daca s-a terminat egal la 2, pentru ca…

Ei bine, pentru ca ar putea fi un semn ca fotbalul nostru intra pe caile normale ale cresterii sale organice, nu numai prin aparitia branduri adevarate (U Cluj, Farul, Steaua, Otelul, FC Arges), care si-au recapatat si calea si istoria, cat pentru ca am putea termina, in cativa ani, cu improvizatii, cu ceva care mie imi sugereaza, ba ce spun eu, imi urla: spalatorie de bani!

Am ajuns sa avem in cel mai mic judet al tarii (de fapt, fost “sector agricol”) cel mai mare numar de echipe din primele 2 ligi, daca le adun spre un sfert, in timp ce zone cu traditie si cu potential economic si uman infinit mai solide fotbalul aproape a disparut, pai vi se pare ca am trait intr-o lume adevarata? In fine, sa felicitam noile promovate si sa asteptam renasterea pe baze sanatoase.

* Eduard Grosu (Nippo Vini Fantini) si-a adjudecat titlul de campion national la contratimp (individual, vezi bine, pentru ca pe echipe nu se mai poate organiza nimic, din lipsa de combatanti…), cu un timp excelent, medie aproape de 50 km/h, pe aproape 40 km – 47’46”, dand distanta mare, peste 4 minute, urmatorului clasat, Attila Malnasi (Dinamo-BikeExpert RT), campion national la U23, in timp de brasoveanul Emil Dima, acum la ASD Abmol, a prins, din nou, locul 3 la Elite, punctand si la tineret.

Altfel, participarea a fost, nu mai gasesc cuvinte, induiosatoare, doar 12 rutieri de Elita si tineret cu perspective mai are ciclismul romanesc, 11 punctand in clasament, iar unul, Daniel Crista, a fost descalificat. Evident, nici la celelalte categorii nu au fost buluc de ciclisti, inclusiv la cadeti (campion, acelasi Narcis Marcu, de la Zarnesti, ca si la fond). La feminin Elite, s-a impus si aici Ana-Maria Covrig (Top Girls Fassa Bortolo), la tineret feminin, tot Andreea Matei Bobarnac (Olimpia), iar la juniori Valentin Vasiloiu (Petrolul Ploiesti).

Repet, daca suntem oameni seriosi luam la bani marunti aceste campionate, pentru ca lucrurile au ajuns la limita de jos a prapastiei, iar ciclismul de sosea este singura ramura care da valoarea unei tari. Veti vedea cand voi scrie de Turul Frantei, care incepe sambata viitoare, cati rutieri din tarile socialiste, care au pornit mai jos chiar decat noi acum 27 de ani, vor fi in pluton! Un pluton la care noi nici nu visam…

* Iata si un rezultat din rugby care ne intereseaza direct, pentru ca este dintr-un meci-test al Georgiei, marea noastra adversara oficiala, in ERC. In turneul sud-american, la San Salvador de Jujuy, Argentina a intrecut Georgia cu 45-29 (26-8), cu 5-3 la eseuri, dar se vede clar ca repriza secunda a fost castigata de gruzini, care raman redutabili, iata!

* PROGRAMUL TV, luni, 26.06.2017:
13,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Eastbourne
13,00 Tenis, Eurosport – Turneul ATP de la Eastbourne
13,00 Tenis, Eurosport 2 – Turneul de la Wimbledon – calificari