Taria de caracter, pregatirea fara cusur,  dar mai ales acel ceva care se afla doar in alcatuirea marilor campioni, toate acestea i-au adus Simonei Halep o calificare in sferturile turneului de la Eastbourne, cu 6-7 (6), 7-6 (4), 7-5, dupa 2h39′ in doua zile, in fata unei jucatoare care, cu 2-3 ani in urma, era in primele 20 ale lumii, bulgaroaica Tvetana Pironkova.

Povestea primei parti a acestui meci, cea de miercuri, o stiti, cred, dintr-o postare anterioara: cu setul prim in buzunar, adica 7-5 in tie-break, Simona Halep s-a vazut intoarsa din drum, arbitrul de scaun schimband aiurea-n tramvai, decizia, la o minge iesita din teren pe linia de fund, pe cealalta parte a amplasarii postului de ‘sef’ pentru respectivul oficial.

Pe un teren aflat mai la marginea complexului din oraselul de pe coasta Marii Manecii (se aud pescarusii), evident fara hawk-eye, deci fara posibilitatea de a contesta decizia Mariei Sale. De altfel, am observat ca la acest turneu, unul de valoare medie, Premier, de 753.900 dolari, parca e o indicatie ca arbitrii de scaun sa se bage in seama mai mult decat oriunde. Probabil scapati de vigilenta “ochiului de soim” electronic, isi dau si ei in petic, avand prilejul sa arate ce mari si tari sunt.

Cu acest “pitic” al nedreptatii pe creier, care a pus-o pe aparatele de reanimare pe bulgaroaica (altfel, o buna jucatoare pe iute, mai ales pe iarba, deci), a mai venit si ploaia, alt stat prin vestiare sau prin camere de hotel in asteptarea unei decizii, intr-un moment in care, am urmarit toata ziua pe site-ul WTA (prost, facut tandari, au schimbat aiurea configuratia), acesta era singurul meci suspendat de vreme!

Asa ca, joi cu Pironkova conducand cu 2-1 si 40-30 si serviciul, Simona Halep a trebuit sa se intrebuinteze din greu pentru a intoarce soarta nenorocitei de partida. De fier sa fii si cedezi, numai ca avem de-a face, totusi, cu jucatoarea nr. 2 a lumii, aproape de varful carierei, adica de locul 1, iar forta psihica a constantencei ar trebui sa-i faca unii care o acuza de labilitate psihica sa stea mai potoliti in aprecieri.

In fine, a castigat, muncind din greu, cu 7-6 (7/4) si 7-5, iar lucrul care m-a impresionat cel mai mult in aceasta incrancenare a fost o iesire vocala a Simonei in setul doi. Dupa ce a dat un forhand afara, s-a auzit clar: “Dreapta, dreapta, 100 de drepte!”. Asta inseamna, in limbajul jucatorilor si antrenorilor, ca nu merge bine lovitura aia, asa ca la prima sedinta de pregatire are drept pedeapsa “100 de drepte!”. Ce vreti mai mult decat atat la un profesionist!

In sferturi, probabiil tot joi, Simona Halep o va avea in fata pe daneza Caroline Wozniacki (cap de serie nr. 6), care a dispus rapid in optimi, intr-o ora si 3 minute fix, de rusoaica Elena Vesnina.

Inca o munca sisifica pentru romanca, in fata unei adversare evident mai proaspete, asa cum a fost si Pironkova, care o eliminase in turul secund cu 6-0, 6-4 de Monica Niculescu.

* De la Wimbledon, din pacate, o veste rea: in turul 2 al preliminariilor, Mihaela Buzarnescu a pierdut, cu 6-7 (4), 3-6, in fata croatei Petra Martic, jucatoare aflata cu 70 de locuri mai sus in ierarhia WTA decat romanca. Oricum, Buzarnescu ar putea prinde primele 200 de locuri in lume, pentru ca aici a luat 20 de puncte WTA, pe langa cecul de 8.750 de lire sterline.

In acest fel, pe tabloul principal de la Wimbledon vom avea “doar” (vorba vine, ne alintam) 5 jucatoare: Simona Halep (favorita nr. 2), Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Irina Begu si Ana Bogdan, aceasta din urma in premiera.