Miercuri se da startul, pentru a 7-a oara, in Turul ciclist al Sibiului, o cursa deja intrata in traditie, bine cotata UCI, 2.1, cu participare decenta, mai ales ca nici calendarul nu o ajuta, fiind in acelasi timp cu Marea Bucla.

Conteaza si nu prea, pentru ca in ciclismul actual trebuie sa fie loc pentru toata lumea, astfel ca intre 5 si 9 iulie, la Sibiu si pe traseele excelente din jurul fostei capitalei culturale europene (iar in 2017, aflam, Capitala europeana a gastronomiei) vom avea la start nu mai putin de 19 echipe, dintre care 3 de nivel Pro-continental, din Italia, Polonia, SUA, Germania, Olanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Elvetia, Slovacia si, evident, Romania.

Din tara noastra vom avea echipa nationala, alcatuita, potrivit inscrierilor comunicate de organizatori pe un site promitator din punct de vedere al acuratetei si promptitudinii (Doamne-ajuta sa avem rezultate rapid), din Eduard Grosu, Marius Petrache, Vlad Dobre, Emil Dima, Valentin Plesea si Mihai Babaita, o garnitura echilibrata.

De asemenea, s-a inscris si Tusnad Drag Cycling Team, dar tare ma tem ca echipa din Harghita va face doar act de prezenta, asa cum a facut-o la Turul Serbiei si, pana duminica, la Turul Ungariei, unde unii dintre componenti, in primul rand Eduard Novak, par sa se inscrie doar pentru a-si lua bonurile de masa si rezervarea pentru cazare, sa pape si ei gratuit.

Pentru ca, iata, in Turul Serbiei, mai acum vreo 3 saptamani, Eduard Novak si Sebestyen Szabolcs au abandonat dupa primii kilometri, ca si in Turul Ungariei,  cand insa au pus piciorul jos abia in etapa a 2-a, pentru ca prima nu s-a disputat, din cauza timpului nefavorabil. Atentie, ambele tururi sunt de coeficient 2.2 UCI, adica sub valorea Sibiului!

In cele din urma, in clasamentul final al Turului Ungariei, Tusnad nu figureaza, pentru ca nu a avut macar 3 rutieri care sa incheie cursa, ci doar cei doi argentinieni. Cat crede patronul-presedinte-alergator etc ca mai merge sa pacaleasca sportul in halul asta, traind din reamintirea la nesfarsit a unei performante reusite in cu totul alta parte decat in ciclismul de performanta? Daca voia sa aiba bonuri de masa in Sibiu, Novak putea cere o invitatie de la organizatori, i-ar fi pus o farfurie in fata…

In fine, iata programul Turului ciclist al Sibiului:

miercuri, 5 iulie, prolog la Sibiu, in centrul vechi (2,2 km)
joi, 6 iulie, etapa 1, Sibiu-Blaj-Sibiu (211,8 km)
vineri, 7 iulie, etapa a 2-a: Sibiu-Agnita-Balea Lac (160 km)
sambata, 8 iulie, etapa a 3-a: Sibiu-Sebes-Paltinisi (211,5 km)
duminica, 9 iulie, etapa a 4-a: Sibiu-Sibiu (148,4 km)

In privinta favoritilor la victoria finala, specialistii aflati la fata locului apreciaza ca bulgarul Nikolai Mihailov (CCC Sprandi Polkowice) ar putea sa-si apere cu succes succesul de anul trecut, devenind asstfel primul rutier care reuseste aceasta isprava la Sibiu, contracandidati fiind Egan Bernal (Androni Sidermec), Javier Acevedo (United Healthcare), Edwin Avila (Team Illuminate), Jasper Ockeloen (Team Monkey Town) si Maciej Paterski (CCC Sprandi).