Sambata, talentul cert, desi nu are decat 24 de ani, Lilian Calmejane, a adus bucuria compatriotilor lui francezi, castigand la Station Des Rousses, dupa o cavalcada en-solitaire, in care s-a impus fara drept de apel, dovedind ca alegerea echipei de divizie secunda Direction Energie ca invitata la Turul Frantei nu a fost doar un gest de solidaritate nationala.

Lunga de 187,5 km, intre Dole si Station des Rousses, etapa a 8-a a avut, asa cum va spuneam de ieri, o dificultate crescanda spre final, cu 3 catarari, in ordine de categoriile 3, 2 si 1, ultima revenind, cu 12 km inainte de sosire, lui Lilian Calmejane, inregistrat in 4h30’29”. La 37 de secunde a venit veteranul olandez (de la Lotto Jumbo) Robert Gesink, in timp ce plutonul principal a fost inregistrat cu o intarziere de 50 de secunde, sprintul acestuia fiind castigat tot de un francez, Guillaume Martin.

Cu acelasi prilej, Liliane Calmejane a preluat si tricoul cataratorilor, alb cu buline rosii, de la italianul Fabio Aru (Astana), pentru un singur punct, 11 fata de 10 ale sardului.

In schimb, campionul Frantei, Arnaud Demare, a avut o zi ingrozitoare, ramolindu-se inca din primii kilometri, astfel ca aproape tot traseul l-a facut, ajutat de un coleg de la FDJ, sa nu vina “la felinare”, adica dincolo de timpul de control. Cand scriu aceste randuri se pare ca va reusi, fiind vorba de peste 30 de minute intarziere permise.

In clasamentul general individual, situatia este neschimbata: tricoul galben este tot la britanicul Chris Froome, secundat la 12 secunde de locotenentul lui de la Sky Geraint Thomas, iar Fabio Aru este tot pe 3, la 14 secunde.

Etapa de duminica, dinaintea primei zile de pauza, cu sosirea la Chambery (181,5 km) va aduce multe aventuri, fiind prevazute nu mai putin de 7 catarari, intre care ultima, Mont de Chat, de categorie speciala, la 1.504 m altitudine.

* Turul ciclist al Sibiului pare sa se fi incheiat, dupa ce sambata etapa a 3-a, tot una muntoasa, Sibiu-Paltinis, a fost castigata tot de columbianul Egan Bernal (Androni), purtatorul tricoului galben, preluat vineri la Balea Lac, tot in catarare. Astfel ca duminica, vom avea punctul final al celei de-a 7-a editii, dupa o etapa Sibiu si retur, lunga de 150 km.

In rest, Tusnad CT, “singura echipa roamneasca de divizie continentala”, o rusine, a ramas intr-un singur rutier, sambata abandonand, pe calea deschisa de “liderul” Novak, inca din prima etapa, belarusul Leonid Krasnov si romanul Peter Laszlo. Ca si campionul national de fond al Romaniei, de altfel, Marius Petrache. Prapad!