* Nu mai putin de 121 de romani, dintre care 91 de sportivi (deci o treime suprastructura!) se plimba in aceste zile la Universiada de la Taipei, la o competitie care de vreo doua decenii nu mai inseamna mare lucru din punct de vedere sportiv, iar modul in care a debutat pentru delegatia noastra este un fiasco si in aceste conditii: doar locul 14 in concursul masculin de gimnatica pe echipe, cu un singur calificat, la un singur aparat, sarituri, in finalele individuale – Andrei Munteanu!

Ca sa va dati seama de turismul de masa practicat in exotica Taiwan, va voi da doar locurile si notele baietilor nostri la primul aparat, sol, ca sa nu mai pierd timpul, si nici sa nu va stric ziua, cu rezultate complete.

Asadar, la sol, gimnastii romani: Ghiuzan, cel mai bun, pe 37 (13,100), Muntean pe 64 (12,300), Kotrong pe 67 (12,250), iar Pasca pe 72 (12,000). Exista inca un component, care a intrat abia la cal cu manere, Prichindel, clasat pe aparatul in care avem singurul campion olimpic roman, pe Marius Urzica, pe locul 65, cu 11,450!

* Si inca un lucru ciudat: aproape toate paginile de FB ale federatiilor noastre cu pondere (inclusiv atletism, de pilda) au un stil bombastic, ciudat pentru informatia sportiva, cu ditirambe de prost gust, de genul “atleti de talie mondiala, luptatori de talie mondiala”), fara sa tina seama ca sportul informeaza, in primul rand prin cifre, numere, gargara e pentru altii.

Ei bine, mi-a soptit o viorea ca ar fi vorba de o firma de public relations din Brasov (ca sa vezi, orasul ministrului, ce potriveala dracului!), care a ras tot! Sa-i fie de bine, dar cu vrajelile astea ramanem, de talie mondiala pitica. Nu-i nimic, merg si banii sportului pentru incurajarea microintreprinderilor, nu?

* O veste foarte trista, cu trimitere lunga: halterofilul bulgar Veliciko Ciolakov, medaliat la JO, la +105 kg, dar si suspendat 4 ani pentru dopaj Ianabolizant) inainte de JO de la Beijing, a incetat din viata la doar 35 de ani. Cauza anuntata de federatia bulgara (Ciolakov era acum antrenor) a fost o embolie.

Acest deces ne aminteste ca Federatia internationala de haltere ar trebui sa puna piciorul in prag, prea sunt batalioane de bulgari naturalizati prin toate fostele republici sovietice caucaziene, ca sa scape de suspendarea lotului acestei tari de la marile competitii. Or, de dopat se dopeaza sportivii, nu o tara, nu? Ori luptam impotriva dopajului ori ne facem si citim ferpare, iata!

* Inaintea US Open de la New York, ultimul turneu de Mare Slem al anului, se disputa la New Haven, in capitala statului Connecticut, ultimul turneu, ‘de incalzire’, de 710.900 dolari, in care Romania va avea un cap de serie nr. 1, dar la dublu, Monica Niculescu si indianca Sania Mirza fiind desemnate principalele favorite. In primul tur, insa, vor avea adversare periculoase, cuplul Eugenie Bouchard/Sloane Stephens.

Tot pe tabloul de dublu, Raluca Olaru, alaturi de ucraineanca Olga Savciuk, se va confrunta cu perechea spaniola Lara Arrubarrena/Arantxa Parra.

La simplu, unde cap de serie nr. 1 este poloneza Agnieszka Radwanska, nu avem, inca, o romanca pe nimeni tabloul principal, dar ar putea urca Ana Bogdan, care in turul secund al calificarilor, a invins-o cu 6-3, 6-7 (3), 6-4, pe suedeza Larsson.

* PROGRAM TV, luni, 21.08.2017:
14,00 Ciclism, Eurosport – Turul Spaniei
18,30 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Botosani-Chiajna
19,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la New Haven
21,00 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Dinamo-Sepsi
21,15 Fotbal, Digi 3, Dolce 2 – Levante-Villarreal
22,00 Fotbal, Eurosport – Manchester City-Everton
23,00 Fotbal, Digi 3, Dolce 2 – Malaga-Eibar