Italianul Matteo Trentin este primul ciclist care a facut dubla la actuala editie a Turului Spaniei, castigand etapa a 10-a, de marti, dintre Caravaca si Alhama de Murcia, succes cu care reuseste o performanta deosebita pentru echipa lui, Quick Step, a 4-a victorie in aceasta cursa, dar si a 14-a, din 52 disputate pana acum din toate cele 3 mari tururi, ceea ce, la o socoteala simpla, inseamna fix o treime!

Este si acesta un mod, poate si mai eficient, de a etala valoarea unei formatii, implicit sa faci sa fie vazut numele sponsorului, poate mai important decat vesnicele caraturi cam de forma ale trupelor mici, indeobste cele din afara World Tour, si finalurile de mare tur, cu sarbatoarea lor care nu lasa mai nimic in amintire, desfasurandu-se intotdeauna dupa ultime etape de forma, plimbari si discutii colocviale.

Acestea fiind zise, Matteo Trentin (26 ani) s-a impus la finalul prima etapa de dupa prima zi de pauza, finalizand o evadare, care, pe final, dar mai ales pe coborare, s-a facut tandari, iar in frunte au ramas doar el si spaniolul Jose Joaquin Rojas, de la Movistar, gruparea spaniola scotand, in sfarsit, capul din pluton, cu Soler si el in evadare.

Trentin, care a preluat de plin drept, nu i-a fost cedat de nimeni, tricoul verde, al clasamentului pe puncte, a fost cronometrat pe 164,8 km in 3h34’56”, sprintul lui punand pe linia de sosire o secunda avans fata de Rojas. Pe trei a venit, la 19 secunde, un alt spaniol, Jaime Roson (Caja Rural), favoritii, intre care si liderul Chris Froome venind, dupa o zi de dezmortire, la 4’32”.

Asadar, Chris Froome (Sky) conduce, fiind urmat tot de columbianul Esteban Chaves (Orica), la 36 secunde, pe 3 aflandu-se irlandezul Nicolas Roche (BMC), la 37 secunde, Roche reusind sa coboare pe final chiar mai bine decat italianul Vincenzo Nibali (Bahrain), ramas pe 4, la 1’17”.

Miercuri se disputa etapa a 11-a, intre Lorca si Calar Alto (187 km), prima cu munte inalt si sosire serioasa, la Observatorul astronomic Calar Alto, in Andaluzia, si 2 varfuri de prima categorie in ultimii 60 km, un traseu care imbie si permite la atacuri de mare anvergura.