Dupa ploaia de marti, care a dat totul peste cap (iar organizatorii au marit deruta, alegand ei sa puna la dispozitie arena Arthur Ashe, acoperita, pentru Jelena Ostapenko, sa nu osteneasca si mai mult, inaintea meciului cu Sorana Cirstea din turul 2, desi puteau acorde acest favor Svitolinei, de pilda, sau altei favorite, precum Mladenovic), a venit soarele si pe ulita noastra, Monica Niculescu si Ana Bogdan calificandu-se in turul 2.

Prima dintre cele doua romance invingatoare in reuniunea de miercuri dimineata a fost Monica Niculescu, care a reluat de la 6-3, 1-1 meciul intrerupt cu o seara inainte cu Kristina Mladenovic. Ei bine, in pofida temerilor, Monica nu a avut nicio problema cu favorita nr. 14 in aceasta reluare, nu a mai cedat decat un ghem, luand in schimb 5, astfel ca meciul s-a incheiat cu 6-3, 6-2, vorba ceea, mai usor decat arata scorul.

Ceea ce imi aduce o veritabila admiratie in fata Monicai Niculescu este modul coerent si lucid in care face, dupa meci, analiza a ceea ce a facut pe teren, dovedind o minte brici. Pentru reluarea de miercuri, in esenta (sper ca si eu sa fiu la fel de clar cum este ea), Monica a spus, in esenta: “M-am temut de aceasta amanare, m-am gandit, si asa a si fost, la o alta abordare din partea Kristinei, dar am reusit sa joc bine punctele importante si sa castig destul de clar”.

De altfel, in cele 3 meciuri din palmaresul direct, romanca a castigat de fiecare data, si, dupa cum spunea, “desi Kristina a crescut mult mai mult in clasament”, a reusit sa-i tina minte si sa-i speculeze fisurile, in favoarea acestui succes care o poate duce la cel mai bun rezultat al ei intr-un turneu de Mare Slem, optimi de finala, reusit tot aici, la Flushing Meadow.

Iar viitoarea adversara a Monicai Niculescu este nimeni al ta decat Ana Bogdan, care a dispus cu 6-4, 4-6, 6-3, de americanca Taylor Townsend, o jucatoare tanara, dar complet atipica pentru acest sport, mai aproape, ca structura fizica, de o aruncatoare de greutate sau de disc, decat de tenis. Evident, cu o asemenea prezenta in fata, de forta certa, mai ales cu forhand-ul, Ana Bogdan a trebuit sa isi toace adversara pe rever.

A fost, ca si americanca, un meci atipic: 6-4 normal ca desfasurare, apoi 5-0 pentru Townsend, cu 3 break-uri, dupa care 5-4 si cu 2 mingi de 5-5. In cele din urma, s-a ajuns, cum se vede, in decisiv, castigat destul de greu, dar absolut meritat si fara a putea cineva contesta justetea rezultatului.

In concluzie, sigur vom avea o jucatoare romanca in turul 3, care se va alege din meciul dintre Monica Niculescu si Ana Bogdan, ambele cu cate 70 puncte WTA si 86.000 de dolari asigurati.