Turul ciclist al Spaniei a mai strabatut o saptamana, in care cursa, ceva mai agitata, si datorita traseului, a fost salvata, ca spectacol, de un italian, Matteo Trentin, invingator in etapele 10 si 13, ca si columbianul Miguel Angel Lopez, primul in etapele 11 si 15, precum si de doi polonezi, Tomasz Marczynski si Rafal Majka, fara nicio contributie din partea liderului, britanicul Chris Froome, un soi de contabil ajutat de masinariile din dotate, coechipierii.

Eu unul am norocul ca zilele acestea sa citesc cartea directorului Turului ciclist al Frantei, Christian Prudhomme, primita cadou de ziua mea, aparuta chiar in iulie cu prilejul celui de-al 10-lea start dat de autor in Marea Bucla, lucrare sub titlul “LE TOUR DE FRANCE/ Coulisses et secrets”, un unicat bibliofil la noi.

Astfel, imi ostoiesc dragostea pentru acest sport, care inseamna in primul rand panas, gesturi eroice, sacrificiu, focuri de artificii, toate cele care aduc un miliard de oameni din 190 de tari in fata televizoarelor, precum si milioane pe marginea soselelor, creandu-ti amintiri greu sau imposibil de uitat, inflacarandu-te.

Nu-i vorba, si acum exista rutieri care respecta iubitorii ciclismului, cei citati mai sus, acest neobosit si generos Alberto Contador, care, dupa un start mediocru, a revenit in forta, animand fiecare etapa din a doua saptamana, un De La Cruz, un Ilnur Zakarin.

In schimb, toate aceste spectacole incipiente, indeobste toate spre finaluri de etapa, sunt sterse cinic de echipa lui Froome, Sky, acesta in frunte, care ne obliga la zilnica litanie “Tricoul rosu este purtat in continuare de…”, ca si cum pentru defensiva ne uitam noi ore intregi la curse, cu asemenea “au plecat vreo 200 de baieti pe biciclete de colo pana colo, primul ajungand…., iar cutare este lider” ramanem.

Chiar, de la incalcarea grosolana a regulamentului din Turul Frantei, de pe Mont Ventoux, anul trecut, cand alde Froome a luat-o la fuga fara bicicleta (foto), ca la cros (nici macar ciclocros…), nefiind descalificat, mai tineti minte de vreo isprava a rutierului care castiga, fara glorie, tururi?

In fine, iata mai jos clasamentul la zi al primilor 10 din clasamentul general, precum si situatia din fruntea celorlalte ierarhii distincte, nu inainte sa va spun ca marti avem programata etapa a 16-a, un contratimp pe circuitul de la Navarra – Logroà±o, 40,2 km. Etapa vine dupa o lunga transbordare spre nordul Spaniei, urmand ca, probabil, in mijlocul vinariilor din Rioja sa se incheie total socotelile in aceasta editie, traseul plat dezavantajand cataratorii puri, singurii de pana acum care au miscat cate ceva!

Clasamentul general:
1. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) 62:06:25′
2. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain-Merida) +1:01′
3. Ilnur Zakarin (Rusia / Katiusa-Alpecin) +2:08′
4. Wilco Kelderman (Olanda / Team Sunweb) +2:11′
5. Esteban Chaves (Columbia / Orica-Scott) +2:39′
6. Miguel Angel Lopez (Columbia / Astana Pro Team) +2:51′
7. Fabio Aru (Italia / Astana Pro Team) +3:24′
8. Michael Woods (Canada / Cannondale-Drapac) +3:26′
9. Alberto Contador (Spania / Trek-Segafredo) +3:59′
10. Wout Poels (Olanda / Team Sky) +5:22′

Clasamentul pe echipe:
1. Astana Pro Team (Kazahstan) 185:51:26′
2. Team Sky (Marea Britanie) +12:38′
3. Movistar Team (Spania) +31:21′

Clasamentul pe puncte:
1. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) 110
2. Matteo Trentin (Italia / Quick-Step Floors) 107
3. Vincenzo Nibali (Italia / Bahrain-Merida) 88

Clasamentul cataratorilor:
1. Davide Villella (Italia / Cannondale-Drapac) 49
2. Miguel Angel Lopez (Columbia / Astana Pro Team) 41
3. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) 29