* De astazi, tenisul mondial este dominat, si formal, de spanioli, de bastina sau importati, primul loc in ambele ierarhii fiind ocupate de iberici: Rafael Nadal in ATP (unde Marius Copil si-a vazut planurile indeplinite, dupa ce a declarat ca nu joaca in Cupa Davis cu Austria ca sa nu iasa din prima suta, ajungand pe 83, adapostit, mai mare jalea), iar la feminin, Garbine Muguruza, venezueleana pana acum vreo 2-3 ani, i-a luat locu Karolinei Pliskova.

Ca sa treaca pe primul loc, Muguruza a sarit peste Simona Halep, care se afla tot pe doi, la doar 65 de puncte de lidera (6.030 fata de 5.965), in timp ce Pliskova a cazut pe 4, fiind precedata pe ultima treapta a podiumului de Elina Svitolina.

La feminin, pe langa postura foarte buna, cu perspective clare de crestere, ale Simonei, care, in plus, este sigura acum de a 4-a calificare la Turneul Campioanelor (22-29 octombrie, la Singapore), vestile sunt bune pentru romance, care au urcat, putin, dar au facut-o, atat in ierarhiile la simplu, cat si la dublu.

Astfel, Sorana Cirstea este pe 51, de pe 54, loc pe care a urcat, de pe 55, Irina Begu, in timp ce Monica Niculescu este pe 55. Un fel de tir grupat in prima jumatate a decadei care incepe cu 5… La dublu, Monica Niculescu este acum pe 19 (de pe 20), Raluca Olaru, pe 33, iar Irina Begu, pe 46.

* Campioana europeana de atletism, la saritura in inaltime, Monica Iagar, presedinta interimara cu preungiri la CS Dinamo, a decis sa se pensioneze la 44 de ani, ea fiind comisar-sef (colonel, pe stil vechi), atat datorita sportului, cat si faptului ca a lucrat dupa ce s-a lasat, efectiv, in structurile Ministerului de Interne. Evident, Monica a profitat de legea mai favorabila (ca, iata, si la pensii au aparut legi mai favorabile…), adaugandu-si la venitul din profesie cam o treime fata de cat avea in activitate, dupa cum scrie informatul site Prosport (de unde am preluat, multam, si poza).

Sa-i fie de bine, sa foloseasca banutul multi ani de acum inainte.

Apropo, am incercat sa ma dumiresc ce-i cu mult asteptata, in cele din urma aparuta si mediatizata Hotarare de Guvern 616 din august 2017, prin care s-a spus ca s-a rezolvat problema stadionului Dinamo si disputa aiuritoare cu Nicolae Badea.

Marturisesc ca, la prima vedere, nu ai cum sa pricepi clar cum este cu “trecerea unor bunuri” din proprietatea privata in cea publica a statului, adica unde va fi amplasat, concret, arena, pentru ca la cele 6 articolase declarative sunt 3 anexe, iar in anexe sunt trecute date cadastrale, pe care nu ai cum sa le verifici, decat daca esti in posesia lor. Adica se spune ca la “imobilul 44-01” “Teren S = 126.975,60 mp si 21 constructii, înscris în CF nr. 235933 a municipiului Bucuresti, sectorul 2” “Se va comasa la nr. M.F.P. 35328.”

Pana nu ni se spune clar “stadionul”, “terenul Florea Dumitrache”, “Velodromul”, alea-lea, ca nu se descrie New Yorkul, joaca ceata pe noi. Sa fie si asta un motiv de pensionare? Altfel spus, unde se face, in tot Parcul Dinamo, arena de fotbal? Pista de atletism ramane? Si alte maruntisuri din astea.

* E clar, Jocurile Olimpice sunt pe cale sa se autodistruga prin bulimie, presedintele Comitetului olimpic francez, Denis Masseglia, declarand ca la Paris-2024 ar putea fi introduse squash-ul, biliardu si petanque, prima tatonare in acest sens urmand sa fie facuta de delegatia franceza la Sesiunea CIO din aceste zile de la Lima. Cred ca din programul olimpic, daca intra si petanque, ar avea loc si leapsa pe ouate, zau asa!

* Ca tot vorbiram de Paris-2024, hop si fotbalistul cel mai scump din lume, brazilianul Neymar (222 milioane de euro, transfer net, pana la brut s-a facut de o juma’ de miliard, cred, daca nu o fi vreo evaziune), fostul barcelonez anuntand ca sustine capitala Frantei si patria noului lui club, PSG, nu?, in candidatura la organizarea JO din 2024.

Prietene, nu te mai chinui, s-a hotarat deja, Parisul in 2024, cand se implineste centenarul predentei editii de aici, si Los Angeles in 2028, acum, la Lima, doar se formalizeaza decizia, ca alte candidaturi nu sunt, iar californienii au ales deja. Am zis asta ca sa nu se mai osteneasca bietul Neymar cu sprijinirile si campanile furibunde pentru cauze inexistente.

* PROGRAMUL TV, marti, 12.09.2017:
05,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA Tokio
18,30 Handbal M, Digi 3, Dolce 2 – Calarasi-Dinamo
18,45 EuroBasket, TVR HD – Germania-Spania (sferturi)
21,30 EuroBasket, TVR 2 – Slovenia-Letonia (sferturi)
21,45 Fotbal (Liga campionilor), Protv, Dolce 1 – Barcelona-Juventus
21,45 Fotbal (Liga campionilor), Dolce 2 – AS Roma-Atletico Madrid
21,45 Fotbal (Liga campionilor), Dolce 3 – Bayern Munchen-Anderlecht
21,45 Fotbal (Liga campionilor), Dolce 4 – Celtic-PSG